MCQs on Anthropology -12



1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason 

   (R):

  Assertion (A): Flake and blade tools are more advanced.

  Reason (R): These provide the possibility of finer manipulation.

Codes:

(A) (A) is correct (R) is correct.

(B) (A) is incorrect (R) is correct.

(C) (A) is correct (R) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)


2. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): Goitre is prevalent among Himalayan populations.

Reason (R): People suffer from Goitre due to iodine deficiency.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is correct, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


3. Identify the correct sequence in the process of cell division:

(A) Metaphase – Prophase –Anaphase – Telophase

(B) Prophase – Metaphase –Anaphase – Telophase

(C) Anaphase – Telophase – Prophase – Metaphase

(D) Prophase – Anaphase –Metaphase – Telophase

Answer: (B)

 

4. Arrange the following anthropological studies in ascending chronological sequence.

I. League of Traquois

II. Trobriand Island study

III. Torres straight Expedition

IV. Yale-Cambridge Expedition

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, II, IV

(C) II, IV, I, III

(D) IV, III, I, II

Answer: (B)


5. Choose the correct sequence of the following stone age tool types:

(A) Trapeze – Cleaver – Backed knife.

(B) Cleaver – Trapeze – Backed knife.

(C) Trapeze – backed knife – Cleaver.

(D) Cleaver – backed knife – Trapeze.

Answer: (D)


6. Identify the correct sequence designating sacred complex:

(A) Sacred Geography – Sacred Performance – Sacred Cluster

(B) Sacred Specialists – Sacred Zone – Sacred Centre

(C) Sacred Object – Sacred Cluster – Sacred Geography

(D) Sacred Geography – Sacred Performance – Sacred Specialist

Answer: (D)


7. Identify the correct sequence of economic organisation.

(A) Gathering and hunting – Fishing – Pastoralism – Cultivation

(B) Fishing – Gathering and hunting – Cultivation – Pastoralism

(C) Pastoralism – Cultivation – Gathering and hunting – Fishing

(D) Cultivation – Pastoralism – Fishing – Gathering and hunting

Answer: (A)


8. Choose the correct sequence of cultural tradition:

(A) Mousterian – Acheulian – Magdalenian

(B) Magdalenian – Acheulian – Mousterian

(C) Acheulian – Mousterian – Magdalenian

(D) Acheulian – Magdalenian – Mousterian

Answer: (C)


9. Identify the correct sequence in ascending order of human evolution:

(A) Anthropoidea – Hominoidea – Cattarrhini – Hominidac

(B) Anthropoidea – Cattarrhini – Hominoidea – Hominidac

(C) Hominidac – Hominoidea – Cattarrhini – Anthropoidea

(D) Hominoidea – Anthropoidea – Cattarrhini – Hominidac

Answer: (B)



10. Identify the correct sequence in ascending order.

(A) Palaeocene – Eocene – Oligocene – Miocene

(B) Miocene – Palaocene –Oligocene – Eocene

(C) Palaeocene – Oligocene – Eocene – Miocene

(D) Eocene – Miocene – Palaeocene – Oligocene

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog