MCQs on Anthropology -13



1. Identify the correct sequence in the pathway of gene expression:

(A) DNA – RNA transcript –mRNA – Protein

(B) RNA transcript – DNA – Protein – mRNA

(C) MRNA – RNA transcript – DNA – Protein

(D) DNA – mRNA – RNA transcript – Protein

Answer: (A)


2. Identify the correct sequence of Key Neandertal fossil discoveries by chronology in 

    descending order:

(A) Tabun – Shanidar – La – Chapelle

(B) Shanidar – La – Chapelle – Tabun

(C) Shanidar – Tabun – La – Chapelle

(D) Tabun – La – Chapelle – Shanider

Answer: (A)


3. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

        List-I                             List-II

a. Hb S                         i. Micro evolutionary force

b. Hb E                        ii. Africa

c. Thalasaemia         iii. S.E. Asia

d. Migration                iv. Greece

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii iv ii i

(C) iv i ii iii

(D) ii iii iv i

Answer: (D)


4. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the code given below:

    List-I                             List-II

a. 11. 9. 7.                         i. Finger

b. Hypothenar                ii. Triradius

c. Angle atd                     iii. Palm

d. Pattern type                iv. Main line

Codes:

a b c d

(A) iv i iii ii

(B) ii i iv iii

(C) ii iv i iii

(D) iv iii ii i

Answer: (D)


5. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

       List-I                             List-II

(Pheno type)            (Geno type)

a. Blood group A            i. OO

b. Blood group B           ii. AA, AO

c. Blood group O           iii. AB

d. Blood group AB        iv. BB, BO

Codes:

a b c d

(A) i iv iii ii

(B) i iii ii iv

(C) ii i iv iii

(D) ii iv i iii

Answer: (D)


6. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:

      List-I                              List-II

a. Occipital bones          i. Fore arm

b. Maxilla                        ii. Lower limb

c. Tibia                            iii. Cranial part

d. Radius                         iv. Facial part

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) ii i iii iv

(C) iii iv ii i

(D) iv i ii iii

Answer: (C)


7. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the codes given below:
 

    List-I                                         List-II

a. Hunting-Gathering       i. Lower Palaeolithic

b. Fishing-Fowling           ii. Mesolithic

c. Farming                         iii. Neolithic

d. Large game hunting    iv Upper Palaeolithic

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iv ii iii i

(D) iii iv i ii

Answer: (A)


8. The term “Handy man” was used for:

(A) Neanderthal man

(B) Homo habilis

(C) Australopithecus

(D) Peking man

Answer: (B)



9. Haemophilia is a:

(A) Autosomal recessive trait

(B) Autosomal dominant trait

(C) Sex-linked dominant trait

(D) Sex-linked recessive trait

Answer: (D)



10. Adaptive radiation is an example of:

(A) Convergent evolution

(B) Divergent evolution

(C) Co-evolution

(D) Parallel evolution

Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog