MCQs on Anthropology -14

 

1. Which of the following are the primary roles of a corporate group?

I. As a caparcenary unit

II. As a residential unit

III. As a consanguineal kin group

IV. As a production unit

Codes:

(A) I, and II are correct.

(B) I, II and III are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) III and IV are correct.

Answer: (C)


2. Which one of the following is not correct?

(A) Mutations cause genetic variation.

(B) Most of the populations are able to maintain a common gene pool.

(C) Genetic drift is also known as sewell-wright effect.

(D) Assortative mating means selection of similar phenotypes.

Answer: (B)


3. ‘Secular trend in growth’ means:

(A) Children are growing taller and age at menarche is decreasing.

(B) Age at menarche is increasing and children are growing taller.

(C) Children are getting shorter and age at menarche increasing.

(D) Children are getting shorter and age at menarche decreasing.

Answer: (A)


4. Which one of the following is an incorrect match?

    Genotype of parents Possible blood group of children

(A) IAIA × IoIo – A

(B) IAIB × IAIB – A, B or AB

(C) IoIo × IoIo – O

(D) IAIo × IAIB – A, B or O

Answer: (D)


5. The term ‘anthropoid’ refers to a unit of classification that includes:

(A) Monkeys & apes but not human

(B) Apes & humans but not monkeys

(C) Monkeys, apes and humans

(D) Lemurs, Lorises, monkeys, apes & humans

Answer: (C)


6. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Brachiation – Gibbon

(B) Balanced Polymorphism – Sickle cell anemia

(C) Colourblindness – Holandric inheriance

(D) Non-disjunction – Abnormal number of chromosomes

Answer: (C)


7. Australopithecines include:

(A) Gracile forms of Australopithecus

(B) Robust forms of Australopithecus

(C) Both gracile and robust forms of Australopithecus

(D) None of the above

Answer: (C)


8. The concept of cultural ecology was used in culture-historical studies by:

1. Julian Steward

2. Vayda and Rappaport

3. L. Henry Morgan

4. E.B. Tylor

Codes:

(A) 1 andü 2

(B) 2 andü 3

(C) 3 and 4

(D) 4 and 1

Answer: (A)


9. The cultural route of early colonization of Australia during Hoabinhian culture was:

(A) Thailand – Malaysia – Indonesia – Papua New Guinea

(B) Thailand – Indonesia – Malaysia – Papua New Guinea

(C) Malaysia – Indonesia – Thailand – Tasmania

(D) Malaysia – Thailand – Indonesia – Tunisia

Answer: (A)


10. The Sarai Nahar Rai site in the Ganga Valley reveals evidences of:

1. Human burial

2. Pottery

3. Copper Tools

4. Microliths

Codes:

(A) 1 and 2

(B) Only 3

(C) 1, 2 and 4

(D) All the above

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog