MCQs on Panchakarma -49

1. ShuddhaRakta is …….. Rasatmak .

A) Madhur , Lavan 

B) Madhur ,Tikta

C) Kashy , Lavan 

D) Madhur, Katu


Answer: (A)
 

2. SiravedhaVidhi can be done in age between ……… year.

A) 10-14

 B) 14-18

C) 16-70 

D) 30-90


Answer: (C)
 

3. In Shiroroga&Netraroga……….. Sira is used for Vedhan Karma.

A) Shirogata 

B) Apangi

C) Karnagata 

D) Shankhgata


Answer: (B)
 

4. ForMamsagataSiravedhanartha ……… Shastra is used.

A) Kutharika 

B) Trikurcha

C) Vreehimukha 

D) Glass


Answer: (C)
 

5. Sira which is above Asthi can be Viddha by ……….Shastra.

A) Kutharika 

B) Trikurcha

C) Vreehimukha 

D) Glass


Answer: (A)
 

6. VatadushitaRaktais ……Varni.

A) Shava& Pita 

B) Shava&Aruna

C) Pita &Harita 

D) Shweta& pita


Answer: (B)
 

7. Raktamokshan (Siravyadha) SamyakaPramanis ……Prastha.

A) 1 

B) ¼

C) ½ 

D) 2


Answer: (A)
 

8. There are ……… types of Sira in human body.

A) 500 

B) 600

C) 700 

D) 800


Answer: (C)
 

9. For JaloukaShodhan …….. can be used instead of Haridra.

A) Mamsarasa 

B) Takra

C) Yusha 

D) Manda


Answer: (B)
 

10. If poisonous Jaloukaisused for Raktamokshanthen ………. Medicine should be used to   

      treat   the Symptoms.

A) Triphala 

B) Shatavari

C) Mahagada 

D) Haridra


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog