MCQs on Panchakarma - 6

1. The Kwath Matra of Vamak Dravya According to Shushrut is .....

A) 4 pala
B) 1 tola-Vidalpadak
C) 14 pala 
D) 1 Aksha-1 Tola

Answer: (A)

2. The Churna Matra of Vamak Dravya According to Shushrut is .....

A) 4 pala 
B) 1 tola-Vidalpadak
C) 14 pala 
D) 1 Aksha-1 Tola

Answer: (B)

3. The Kalka Matra of Vamak Dravya According to Shushrut is .....

A) 4 pala 
B) 1 tola-Vidalpadak
C) 14 pala 
D) 1 Aksha-1 Tola

Answer: (D)

4. The Uttam Kwath Matra of Vamak Dravya According to Sharangadhara is .....

A) 9 prastha 
B) 6 prastha
C) 14 pala 
D) 3 prastha

Answer: (A)

5. The Madhyam Kwath Matra of Vamak Dravya According to Sharangadhara is .....

A) 9 prastha 
B) 6 prastha
C) 14 pala D) 3 prastha

Answer: (B)

6. The Heena Kwath Matra of Vamak Dravya According to Sharangadhara is .....

A) 9 prastha 
B) 6 prastha
C) 14 pala 
D) 3 prastha

Answer: (D)

7. According to Charaka, ............Vamak Dravya should be used in Chhardi Chikitsa

A) Madanphal 
B) Jimutaka
C) Krita vedhan 
D) Dhamaragav

Answer: (B)

8. The toal no of Vaman Kalpa mentioned in Charaka Kalp Sthan

A) 245 
B) 355
C) 145 
D) 155

Answer: (B)

9. The toal no of Madan phal Vaman Kalpa mentioned in Charaka Kalp Sthan

A) 150 
B) 140
C) 133 
D) 135

Answer: (C)

10. Vaman is indicated in ....type of Hridrog

A) Vataj 
B) Kaphaj
C) Pittaj 
D) Tridoshaj

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog