MCQs on Panchakarma - 7

1 ...…… Mahabhut present in Snigdha Guna.

A) Pruthvi &Aap 
B) Aap &Teja
C) Pruthvi &Teja 
D) Pruthvi & Vayu

Answer: (A)

2 According to Yonibheda Snehabheda are ………..types.

A) One 
B) Two
C) Three 
D) Four

Answer: (B)

3. ………. is the best example of Sthavar Sneha.

A) Majja 
B) Ghrita
C) Tila tail 
D) Vasa

Answer: (C)

4. || Snehanam Sneha Vishyandam Mardavam ……… Karakam”||

A) Kleda 
B) Ushna
C) Meda 
D) Sweda

Answer: (A)

5. Sneha Adhyay described in Charak Samhita Sutrasthan number. ……..

A) 14 
B) 13
C) 18 
D) 19

Answer: (B)

6. According to Sushrutacharya Tilwak is ……..Sneha Dravya

A) Vamanupayogi 
B) Virechanupayogi
C) Nasyoupayogi 
D) Mutrasangupyogi

Answer: (B)

7. Quantity of Taila in Shirobasti is …….. Angula above the scalp.

A) ½ 
B) 1
C) 2 
D) 2 ½

Answer: (C)

8. Sadya Snehan can be done in ……….

A) Krura koshti Atur 
B) Alpa Dosha Yukta Atur
C) Uttam Bala Yukta Atur 
D) Vatapradhanta

Answer: (B)

9. Shirobasti Yantra Praman is ………Angula

A) 8 
B) 10
C) 12 
D) 14

Answer: (C)

10. Capacity of Shirodhara Yantra is ……….Prastha

A) ½ 
B) 1
C) 2 
D) 2 ½

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog