MCQs on Panchakarma - 9

1. If AbhyantarSnehapan and AnuvasanBasti is administered simultaneously …… occurs.

A) Kaphadushti 

B) Agnidushti

C) Mansadushti 

D) Rasadushti


Answer: (A)
 

2. KsharBasti is indicated in………
 

A) Amavat 

B) Jwar

C) Anah 

D) Sthaulya

Answer: (C)
 

3. ……. Basti is indicated in Pravahika.

A) Yapan 

B) Niruh

C) Pichha 

D) Kshar


Answer: (C)
 

4. In ………. GataVata, NiruhBasti can be administered

A) Asthi 

B) Mamsa

C) Majja 

D) Sira


Answer: (B)
 

5. …….. is the main Chikitsa advised in Vatarakta.

A) Vaman 

B) Nasya

C) Abhyanga 

D) Basti


Answer: (D)
 

6. The length of Uttar BastiNetra in woman is…….Angul.

A) 10 

B) 12

C) 15 

D) 18


Answer: (B)
 

7. Uttar BastiNetra is also called as……

A) Pushpanetra 

B) Phalanetra

C) Patranetra 

D) Mulanetra


Answer: (A)
 

8. According to Sushrut, UttamMatra of ShirovirechanNasya is ……..bindu.

A) 2 

B) 4

C) 6 

D) 8


Answer: (D)
 

9. According to Sushrut, MadhyamMatra of ShirovirechanNasya is

A) 2 

B) 4

C) 6 

D) 8

Answer: (C)
 

10. According to Sushrut,HeenMatra of ShirovirechanNasya is ……..bindu.

A) 2 

B) 4

C) 6 

D) 8

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog