MCQs on Panchakarma - 11

1. ……. is the SamyakLaxana of Nasya.
 

A) Shirogaurav   

B) SukhSwapnaPrabodhan

C) Kaphapraseka 

D) Srotorodh


Answer: (B)
 

2. According to Sushrut, there are …. types of NasyaVyapad.

A) 4 

B) 6

C) 2

 D) 8


Answer: (C)
 

3. According to Sushruta, ……………..are the Vyapad of Nasya.

A) Doshotklesha, Kshaya 

B) Doshaprakop, Kshaya

C) Doshdushti, Kshaya 

D) Doshprasar, Kshya


Answer: (A)
 

4. There are …….. vyapad of AnuvasanBasti.

A) 4 

B) 6

C) 8

 D) 5


Answer: (B)
 

5. According to Sushruta, …….Basti is a’Vikalpa’ of NiruhaBasti.

A) Anuvasan 

B) Madhutailik

C) Matra 

D) Sneha


Answer: (B)
 

6. ……… Siddha KwathaBasti can be used as a PittaghnaBasti

A) Nyagrodhadigana 

B) Aragvadhadigana

C) Pippalyadigana 

D) Jimutakadigana


Answer: (A)
 

7. In VatapradhanVyadhi, ……..AnuvasanBasti can be given.

A) 1-3

 B) 5-7

C) 9-11 

D) 11-13


Answer: (C)
 

8. In PittapradhanVyadhi, ……..AnuvasanBasti can be given.

A) 1-3 

B) 5-7

C) 9-11 

D) 11-13


Answer: (B)
 

9. In KaphapradhanVyadhi, ……..AnuvasanBasti can be given.

A) 1-3 

B) 5-7

C) 9-11 

D) 11-13


Answer: (A)

10. According to Sushruta, the sequence of NiruhaBasti can be……

A) Dosh shaman, Utkleshan, Shodhan 

B) Dosh Utkleshan, Shodhan,Shaman

C) Dosh Utkleshan, Shaman,Shodhan 

D) Dosh shaman, Shodhan,Utkleshan


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog