MCQs on Panchakarma10

1. The patient suffering from ……… is indicated for Nasya.

A) Swarabheda 

B) Garbhini

C) Ajirna 

D) Navapratishyay


Answer: (A)
 

2. IndriyaVibhram is the symptom of …….. ofNasya.

A) Ayog 

B) Atiyog

C) Mithyayog 

D) Asamyakyog


Answer: (B)

3. ……. Chikitsa is indicated in Vyapad of Nasya caused by Doshotklesh.

A) Brumhan,Shaman 

B) Shaman,Shodhan

C) Shodhan,Brumhan 

D) Snehan,Swedan


Answer: (B)
 

4. ……. Chikitsa is indicated in Vyapad of Nasya caused by Doshkshay.

A) Brumhan 

B) Shaman

C) Shodhan 

D) Snehan


Answer: (A)
 

5. When the Sneha or Kwath is moved inside the mouth; it is called as…..

A) Gandusha 

B) Kaval

C) Dhumapan 

D) Swedan


Answer: (B)
 

6. ……. Types of Kaval are described.

A) 2 

B) 3

C) 4 

D) 5


Answer: (C)
 

7. ………. is contraindicated after administration of Nasya.

A) Shirasnan 

B) Dhumapan

C) )Kaval 

D) Gandusha


Answer: (A)
 

8. PuranGhrutaNasya is indicated in ………

A) Pratishya 

B) Kasa

C) Shwas 

D) Unmad


Answer: (D)
 

9. GudaShunthiNasya is indicated in ………

A) Pratishya 

B) Kasa

C) Shwas 

D) Unmad


Answer: (C)
 

10. In ……. Nasya is indicated.

A) Avabahuka 

B) Atisar

C) Adhman 

D) Ajirna


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog