MCQs on Panchakarma12

 

1. The types of AvapeedaNasya are ……..

A) Shodhan, Snehan 

B) Shodhan, Stambhan

C) Vairechanik, Shaman 

D) Shaman, Shodhan


Answer: (B)

2. According to Sushruta, ………..are the types of Nasya.

A) Shodhan, Snehan 

B) Shodhan, Stambhan

C) Vairechanik, Shaman 

D) Shaman, Shodhan


Answer: (A)

3. The UttamMatra of SnehanNasya is …….. Bindu in each nostril.

A) 16 

B) 8

C) 32 

D) 4


Answer: (C)

 

4. The MadhyamMatra of SnehanNasya is …….. Bindu in each nostril.

A) 16 

B) 8

C) 32 

D) 4


Answer: (A)
 

5. The HeenMatra of SnehanNasya is …….. Bindu in each nostril.

A) 16 

B) 8

C) 32 

D) 4


Answer: (B)

 

6. The Matra of PradhamanNasya is …….. Muchtyuti.

A) 3 

B) 4

C) 5 

D) 6


Answer: (A)

 

7. …….. Nasya can be administered daily.

A) Dhuma 

B) Avapeeda

C) Pratimarsha

 D) Marsha


Answer: (C)

 

8. The Matra of PratimarshaNasya is …….. Bindu.

A) 2 

B) 3

C) 4 

D) 5


Answer: (A)

 

9. If Nasya is administered in Ajeernavastha, …… symptom can be seen.

A) Kasa 

B) Timir

C) Jwar 

D) Karnasrav


Answer: (A)
 

10. If Nasya is administered after having Sneha, …… symptom can be seen

A) Kasa 

B) Timir

C) Jwar 

D) Karnasrav


Answer: (B)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog