MCQs on Panchakarma13



1. LekhanBasti can be used in …………

A) Vatarkta 

B) Jwar

C) Medorog 

D) Pratishyay


Answer: (C)
 

2. In PadaheenaBasti, ……. Quantity is less than that of  DwadashaprasrutikiBasti .

A) 1/4th 

B) 1/6th

C) 1/8th 

D) 1/5th


Answer: (A)
 

3. According to Sushrut, ……….basti; can be given in Vandhyastree.

A) Nirgundi Tail 

B) ShatapakiBalatail

C) Sahacharadi Tail 

D) Vishgarbha Tail


Answer: (B)
 

4. ……… Siddha KwathaBasti can be used as a KaphaghnaBasti.

A) Nyagrodhadigana 

B) Aragvadhadigana

C) Guduchyadigana 

D) Jimutakadigana


Answer: (C)
 

5. JalaNasyaMatra is..

A) 1 Tola 

B) 2 Tola

C) 3 Tola 

D) 4 Tola


Answer: (C)
 

6. HinguNasyaMatra is..

A) 1 Tola 

B) 1 Yava

C) 3 Tola 

D) 4 Tola


Answer: (B)
 

7. DugdhNasyaMatra is..

A) 10 drops 

B) 64 drops

C) 30 drops 

D) 4 drops


Answer: (B)
 

8. SharkraNasyaMatra is..

A) 1 Tola 

B) 2 Tola

C) 3 Tola 

D) 4 Tola


Answer: (A)
 

9. Kalka NasyaUttamMatra is..

A) 10 Bindu 

B) 8 Bindu

C) 30 Bindu

D) 4 drops


Answer: (B)
 

10. Marsha NasyaHeenaMatra is..

A) 10 Bindu 

B) 6 Bindu

C) 8Bindu 

D) 12Bindu


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog