MCQs on Panchakarma - 5

1. 900 Matra Abhyang reaches at the leval of ………Dhatu

A) Mamsa 
B) Rasa
C) Majja 
D) Asthi

Answer: (D)

2. ……… Matra of Abhyang reaches at the leval of Rasa dhatu

A) 200 
B) 300
C) 400 
D) 600

Answer: (C)

3. ………. Sneha does immediately Snehan (i.e.takes minimum time for Samyak Sneha Lakshan)

A) Sadya 
B) Shaman
C) Shodhan 
D) Bruhan

Answer: (A)

4. In Vatajrog Shirobasti Dharan Kaal is …………matra

A) 10000 
B) 6000
C) 8000 
D) 1000

Answer: (A)

5. Shirobasti Dharan Kaal 8000 Matra in ………..rog

A) Vata 
B) Pitta
C) Kapha 
D) Pittakaphaj

Answer: (B)

6. According to Sushruta, in Pittaj & Raktaj Shirorog, Shiodhara should be done by……….

A) Ghrita 
B) Taila
C) Dugdha 
D) Takra

Answer: (A)

7. According to Charak Shirobasti usefull in …………

A) Khalitya 
B) Palitya
C) Ardhavbhedak 
D) Apasmar

Answer: (C)

8. Akshitarapan Kaal in Vartmarog is ……… Matra

A) 200 
B) 300
C) 100 
D) 400

Answer: (C)

9. 1000 Matra Akshitarapan Kaal in ………….. Rog

A) Adhimantha 
B) Vartma
C) Asita 
D) Sandhi

Answer: (A)

10. In Vatarog Akshitarapan should do ……..

A) After two days 
B) After one day
C) Daily 
D) After three days

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog