MCQs on Anthropology -18

1. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:


                    List – I                                                                                 List – II

(a) Marriage of a man to his mother’s brother’s daughter     (i) Parallelcousin marriage

(b) Marriage of a man to his father’s brother’s daughter        (ii) Crosscousin marriage

(c) Marriage of a man to his dead wife’s sister                         (iii) Sororate

(d) Marriage of a woman to her dead husband’s brother        (iv) Levirate

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (ii) (i) (iii) (iv)

Answer: (D)

2. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                     List – II

(a) Oscar Lewis             (i) Village Kishangarhi

(b) Mckim Marriott     (ii) Village Rampur

(c) A.C. Mayer             (iii) Village Ramkheri

(d) F.G. Bailey             (iv) Village Bisipara

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (i) (ii) (iii) (iv)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (A)

3. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                        List – I                     List – II

(a) Differential Evolution         (i) Julian Steward

(b) Cultural Ecology                 (ii) Herbert Spencer

(c) Developmental Scheme     (iii) Lewis Henry Morgan

(d) Social Darvi                          (iv) Charles Darwin

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (C)


4. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                        List – I                                             List – II

(a) ‘Races and Cultures of India’                     (i) D.N. Majumdar

(b) ‘Society in India’                                           (ii) Andre Beatille

(c) Homo hierarchicus                                     (iii) David Mandelbaum

(d) ‘Caste and other Inequalities’                   (iv) Luis Dumont

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)


5. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                         List – II

(a) Polyploidy                    (i) Traits expressed in only one sex that are controlled by genes on the 
autosomes


(b) Sexlimited trait          (ii) Having extra set of chromosome

(c) Sexinfluenced trait    (iii) Traits expressed more often in one sex that are controlled by 
genes on the sex chromosomes


(d) Sex-linked trait           (iv) Traits expressed more often in one sex that are controlled by 
genes on the autosomes


Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iii) (i) (iv) (ii)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (D)

6. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                                 List – II

(a) Transcription             (i) Protein production

(b) Translation                 (ii) Triplet UUU

(c) Genetic material         (iii) m-RNA production

(d) Genetic code                (iv) DNA

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (iv) (ii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)

7. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                                         List – II

(a) Taq polymerase                 (i) Red cell enzyme

(b) DNA fingerprinting         (ii) Serum protein

(c) Haptoglobin                      (iii) Alec Jafferey

(d) G6PD                                 (iv) Polymerasechain reaction

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (i) (iii) (ii)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: (A)

8. Plio-Pleistocene boundary is, determined by the presence of villa Franchian fauna. These 
fauna include


(A) Species of Aves

(B) Species of Lupus

(C) Species of Bos

(D) Species of Dinosaurs

Answer: (C)

9. Prehistoric art is found all through the upper Palaeolithic period. This art best exemplified 
by the site is known as

(A) Combe-Grenal

(B) Altamira

(C) Laugerie-Haute

(D) Parpallo

Answer: (B)

10. Cultural variability is a function of

i. Physical features of a country

ii. The adaptability of the people

iii. Technological differences

iv. Cultural similarities

Codes:

(A) i, ii, iv and iii are correct.

(B) ii, iv and i are correct.

(C) i, ii and iii are correct.

(D) iv, iii and ii are correct.

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog