MCQs on Anthropology -17

1. In notifying a tribe as ‘Scheduled Tribe’, which of the following, is one of the considerations?

(A) Shyness with the public at large

(B) Sex-ratio in the community

(C) Population size of the community

(D) Religion practiced by the community

Answer: (A)

2. Identify the correct sequence of Landmarks anterior-posteriorly in the mid-sagittal plane:

(A) Nasion – Bregma – Opisthocranion – Glabella

(B) Bregma – Nasion – Opisthocranion – Glabella

(C) Nasion – Glabella – Bregma – Opisthocranion

(D) Glabella – Nasion – Bregma – Opisthocranion

Answer: (C)

3. What is the sequence of information transfer in protein coding?

(A) mRNA → DNA → tRNA → Aminoacid → Protein

(B) DNA → tRNA → mRNA → Aminoacid → Protein

(C) DNA → tRNA → Aminoacid → mRNA → Protein 

(D) DNA → mRNA → tRNA → Aminoacid → Protein

Answer: (D)


4. Which one of the following is the correct sequence of a polymerase chain reaction?

(A) Primer extension → Annealing of primers → Denaturation of DNA fragment

(B) Annealing of primers → Denaturation of DNA fragment → Primer extension

(C) Denaturation of DNA fragment → Primer extension → Annealing of primers

(D) Denaturation of DNA fragment → Annealing of primers → Primer extension

Answer: (D)

5. Identify the correct sequence of blood group systems in order of their discovery:

(A) Rh → ABO → MN → Ss

(B) Rh → MN → ABO → Ss

(C) ABO → MN → Rh → Ss

(D) MN → ABO → Ss → Rh

Answer: (C)

6. Identify the correct sequence of polymorphic genetic markers in the order of their use in 
population variation studies:

(A) Red cell antigens → Serum proteins → Red cell enzymes → DNA markers

(B) Red cell enzymes → Serum proteins → DNA markers → Red cell antigens

(C) Red cell antigens → DNA markers → Serum proteins → Red cell enzymes

(D) DNA markers → Serum proteins → Red cell enzymes → Red cell antigens

Answer: (A)


7. Identify the correct sequence of vertebrae in the human vertebral column from cephalic to 
caudal direction:

(A) Axis → Atlas → Thoracic → Cervical → Lumber → Sacrum → Coccyx

(B) Atlas → Axis → Cervical → Thoracic → Lumber → Sacrum → Coccyx

(C) Cervical → Atlas → Axis → Coccyx → Lumber → Thoracic → Sacrum

(D) Lumber → Sacrum → Axis → Atlas → Coccyx → Thoracic → Cervical

Answer: (B)

8. Arrange the sites in the culture – chronological order:

(A) Attirampakam – Nevasa – Patne – Bagov – Utnur

(B) Attirampakam – Utnur – Nevasa – Patne – Bagov

(C) Nevasa – Utnur – Patne – Bagov – Attirampakam

(D) Patne – Bagov – Nevasa – Attirampakam – Utnur

Answer: (A)

9. Arrange the European prehistoric cultural traditions in the correct sequence:

(A) Gravettian – Perigordian – Azilian – Maglemosian

(B) Azilian – Maglemosian – Perigordian – Gravettian

(C) Perigordian – Gravettian – Azilian – Maglemosian

(D) Maglemosian – Azilian – Perigordian – Gravettian

Answer: (C)

10. The Great Indian Civilization of the Harappan culture is known through:

(A) Town planning – Navigation – Trade– Inscriptions

(B) Ship building – Pyramidal structures – Sun God

(C) Granaries – Dock Yard – Inscriptions – Pottery

(D) Town planning – Trade – Seals – Terracottas

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog