MCQs on Anthropology -16




1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason 

   (R):

Assertion (A): Beta-thalassaemia is most common in the Mediterranian region.

Reason (R): It is not a disease of Haemoglobin disorder.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are incorrect.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.

Answer: (C)


2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason

   (R):

Assertion (A): Anorexia nervosa is very common among girls.

Reason (R): An ideal of female attractiveness emphasizing on thinness is thought to provide cultural status leading to the development of anorexia (starving oneself to loose weight).
Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are incorrect.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): The evidences of Homo erectus were recorded in different continents of the old   world including Southeast Asian islands.

Reason (R): The bipedalism and use of hand axe as a multipurpose tool extended an adaptation to be a nomad on par with faunal migrations.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (A)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): The ecological conditions of ‘Nuclear Areas’ are the prerequisite for the early domestication of plants and animals.

Reason (R): The flood-plains of rivers like Eupharatis and Tigris extended an ecology for the growth of gramenaceae species (grasses) which supported wild varities of sheep, goat and

cattle.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (A)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): A well flourished Harappan Culture between 3500 and 1750 BCE had a rise and fall.

Reason (R): The Aryan invasion is the root cause for the decline and perishing of a Great culture.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (C)


6. Arrange the following books in order in which they appeared. Use the codes given below:

 I. Peasants by Eric Wolf

II. Social Anthropology by Edmund Leach

III. The Nuer by E.E. Evans- Pritchard

IV. Capital: A Critique of Political Economy by Karl Marx

Codes:

(A) I, IV, III, II

(B) IV, III, II, I

(C) IV, III, I, II

(D) III, IV, II, I

Answer: (C)


7. Identify the correct sequence:

(A) Monogamy – Group marriage – Polygamy – Sexual Promiscuity

(B) Sexual Promiscuity – Group marriage – Polygamy – Monogamy

(C) Polygamy – Monogamy – Sexual Promiscuity – Group marriage

(D) Group marriage – Sexual Promiscuity – Monogamy – Polygamy

Answer: (B)


8. Arrange the following Indian Anthropoligists in order in which they made their appearance 

    in the academic field:

I. Nirmal Kumar Bose

II. Panchanan Mitra

III. Andre Beatille

IV. L.K. Mahapatra

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, I, IV, III

(C) I, II, IV, III

(D) II, I, III, IV

Answer: (B)
 

9. Arrange the following, in order of increasing scale of Outreach:

(A) Ethnomedicine – Home remedies – Ayurveda – Allopathy

(B) Home remedies – Ayurveda – Allopathy – Ethnomedicine

(C) Allopathy – Home remedies – Ayurveda – Ethnomedicine

(D) Home remedies – Ethnomedicine – Ayurveda – Allopathy

Answer: (D)
 

 10. Identify the correct sequence in formulating a research design:

(A) Selection of problem – Selection of method – Selection of universe – Selection of sample

(B) Selection of method – Selection of problem – Selection of universe – Selection of sample

(C) Selection of problem – Selection of sample – Selection of universe – Selection of method

(D) Selection of universe – Selection of method – Selection of sample – Selection of problem

Answer: (A)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog