MCQs on Anthropology -19

1. Which among the following are considered as property among the most vulnerable tribal societies?

i. Land

ii. Cattle

iii. Tools and implements

iv. Precious metals ornaments

Codes:

(A) i, ii and iv are correct.

(B) ii, iii, iv and i are correct.

(C) iii, iv and i are correct.

(D) i, ii and iii are correct.

Answer: (D)

2. The VI Schedule of the Indian Constitution is applicable to the areas in the following States:

i. Assam

ii. Meghalaya

iii. Tripura

iv. Jharkhand

(A) iv, iii & ii are true.

(B) i, ii & iii are true.

(C) ii, iii & iv are true.

(D) i, iii & iv are true.

Answer: (B)

3. Which of the pairs is correctly matched?

(A) ABO blood group system – T.H. Morgan

(B) Rh blood group system – Karl Landsteiner & A.S. Weiner

(C) Pharmacogenetics – W.S. Sutton

(D) Phenylketonuria – J.B.S. Haldane

Answer: (B)

4. Which of the following pairs is not correctly matched?

(A) Haemophilia – Sex-linked recessive

(B) Sickle cell disease – Autosomal dominant

(C) Beard development in man – Sex limited

(D) Turner’s syndrome – XO

Answer: (B)

5. Racial Classification of World Population was given by

(A) Risley

(B) Sauk

(C) Guha

(D) None of the above

Answer: (D)

6. Tertiary period includes

(A) Miocene and Pliocene only

(B) Oligocene and Palaeocene only

(C) Pliocene, Miocene, Oligocene, Eocene and Palaeocene

(D) Eocene and Miocene

Answer: (C)

7. Fire for cooking was used for the first time by

(A) Homo-Neandarthalensis

(B) Pithecanthropus Erectus

(C) Homo-sapiens-sapiens

(D) Sinanthropus Pekinensis

Answer: (D) 

8. Remains of the lower Palaeolithic culture in India are found at

(A) Langhnaj

(B) Navdatoli

(C) Burzahom

(D) Attirampakkam

Answer: (D)

9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 
Reason (R):

Assertion (A): Emic Approach in Anthropological research is useful to trace out the ‘insiders views’ on the research problem. 

Reason (R): It helps the Anthropologist to give semantic explanations about the research problem from people’s perspective. In the context of the above statements, which of the following is true?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are not the correct explanation of (A).

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (R) is false and (A) is true.

Answer: (C)

10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled  
as   Reason (R):

Assertion (A): Little community is characterised by subsistence economy.

Reason (R): Such a community satisfies all needs of its members from birth to death.

In the context of above two statements, which of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (R) is false and (A) is true.

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog