MCQs on Panchakarma - 53

1. ……… Sweda is usefull in UpasthambhitaSandhigatavata.

A) Sahasthishali 
B) Parisheka
C) Patrapottali 
D) Avaghaha

Answer: (C)

2. ……… Sweda is useful in NirupasthambhitaSandhigatavata.

A) Sahasthishali 
B) Avaghaha
C) Patrapottali 
D) Parisheka

Answer: (A)

3. ……… Sweda is indicated in Mutrashamari

A) Sahasthishali 
B) Avaghaha
C) Patrapottali 
D) Parisheka

Answer: (B)

4. Virechan is indicated in ………Vyadhi.

A) Kamala 
B) AdhogaRaktapitta
C) Pandu 
D) Atisar

Answer: (A)

5. ……… is indicatedKaphajHrudroga.

A) Virechan 
B) Basti
C) Vaman 
D) Raktmokshna

Answer: (C)

6. BaldidvitayayapanBasti is useful ………

A) Oligospermia 
B) Azoospermia
C) Hperspermia 
D) Asthenospermia

Answer: (A)

7. In PCOD ………is indicated.

A) Vaman 
B) Raktamokshana
C) Virechana 
D) Jalouka

Answer: (C)

8. ………is Indicated in Hypothyroidism .

A) Virechana 
B) Vaman
C) Raktmokshana 
D) Basti

Answer: (B)

9. Absence of sperm motility is called as………

A) Oligospermia 
B) Azoospermia
C) Hyperspermia 
D) Asthenospermia

Answer: (D)

10. Absence ofsperm is called as………

A) Oligospermia 
B) Azoospermia
C) Hyperspermia 
D) Asthenospermia

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog