MCQs on Anthropology -20



1. Given below are two statements. One is called as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R):
 

 Assertion (A): Divination is done to foresee future events or uncover the causes of past events.

Reason (R): Human beings often attempt to control the forces of the universe.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.



Answer: (B)



2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): Despite various developmental programmes made for the scheduled castes and scheduled tribe communities in India, majority amongst them are socioeconomically

backward.

Reason (R): Fruits of developmental programmes have not reached the scheduled castes and scheduled tribe communities as desired by the planners.

Codes:

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) (A) is true and (R) is also true.

(D) (A) is false and (R) is also false.



Answer: (C)



3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): In sickle cell anaemia, glutamic acid in the beta chain is replaced by valine.

Reason (R): Sickle cell haemoglobin is caused by a point mutation.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)



4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): Racism is a biological concept.

Reason (R): Racism leads to prejudice.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (D)



5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): Molecular Anthropology is one of the evolving subfields of biological anthropology.

Reason (R): Development in Molecular Anthropology is due to the advancement in the Human Genome Project.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)



6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Habitual erect posture and bipedalism are exclusive human traits.

Reason (R): There were major anatomical change in the human skeleton during the course of evolution.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (A)



7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): It was due to technological advancement that Neolithic men were able to produce their food.

Reason (R): Food production led to an available surplus to maintain a larger population.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.


Answer: (C)



8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

     Reason (R):

Assertion (A): Microliths were manufactured by fluting technique during Mesolithic culture.

Reason (R): Microliths were used to make composite tools because they were able to economize raw materials.

In the context of above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (R) is true, but (A) is false.


Answer: (B)



9. Identify the correct sequence of development of theories in cultural anthropology:

(A) Multi linear cultural evolution – Unilinear cultural evolution – Universal cultural evolution

(B) Unilinear cultural evolution – Universal cultural evolution – Multi linear cultural evolution –

(C) Multi linear cultural evolution – Universal cultural evolution – Unilinear cultural evolution

(D) Universal cultural evolution – Multi linear cultural evolution – Unilinear cultural evolution –


Answer: (B)



10. Identify the correct developmental sequence of economic pursuits among the following 

      categories:

(A) Fishing – Gathering and Hunting – Cultivation – Pastoralism

(B) Pastoralism – Cultivation – Gathering and Hunting – Fishing

(C) Gathering and Hunting – Fishing – Pastoralism – Cultivation

(D) Cultivation – Pastoralism – Fishing – Gathering and Hunting



Answer: (C)




Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog