MCQs on Anthropology -21




1. Match the following residence patterns with their corresponding practices:

                        List –                             I List – II

a. Virilocal residence             i. After marriage the couple settle with the wife’s parents.

b. Uxori local residence         ii. After marriage, the couple settle with husband’s parents

c. Avunculocal                         iii. After marriage, the couple may choose to settle either with 

                                                         husband’s or wife’s parents.

d. Ambilocal residence          iv. After marriage, the couple settle with husband’s mother’s 

                                                        brother.

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) i ii iii iv

(C) iii iv ii i

(D) ii iii iv i



Answer: (A)



2. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                List – I                                           List – II

a. Abraham Kardiner                                 i. Culture

b. E.B. Tylor                                                 ii. Cultural Ecology

c. Julian Steward                                        iii. Patterns of Culture

d. Ruth Benedict                                         iv. Basic personality structures

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iii ii iv i

(C) ii iii i iv

(D) i iv iii ii


Answer: (A)


3. Match the following anthropologists with the concepts, they are associated with:

                List – I                                         List – II

a. D.N. Majumdar                                 i. Animatism

b. E. Durkheim                                     ii. Animism

c. R.R. Marett                                      iii. Totemism

d. E.B. Tylor                                         iv. Bongaism

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii i ii

(C) ii i iv iii

(D) iii ii iv i


Answer: (B)


4. Match the items in List – I with the items in List – II and select the answer from code given 

     below:

List – I (Systems of Authority)                 List – II (Communities which are associated with)

a. Uni-centric Authority System                     i. The Pueblo Indians

b. Kin-based Authority System                       ii. Hopi Indians

c. Non-kin based Authority System               iii. The Nuer

d. Village Council Authority System               iv. Bushman

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii i iv

(C) i iv iii ii

(D) ii i iv iii



Answer: (A)


5. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                List – I                                                                 List – II

a. Classification of Indian People                             i. Ashley Montago

b. ‘Ethnic group’ term coined by                              ii. C.S. Coon

c. ‘Origin of Races’                                                      iii. S.S. Sarkar

d. Racial Classification based on blood groups     iv. W.C. Boyd

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iv i iii

(C) iii i ii iv

(D) iv iii ii i

Answer: (C)


6. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                                         List – II

a. Subspecies                                     i. Hominidae

b. Family                                            ii. Homo sapiens sapiens

c. Suborder                                       iii. Primate

d. Order                                             iv. Anthropoidea

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iv ii i iii

(C) i ii iii iv

(D) ii iv iii i


Answer: (A)


7. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                                                     List – II

a. Baboon                                                         i. Indonesia

b. Hanuman Langurs                                    ii. Madagascar

c. Orangutan                                                   iii. India

d. Lemur                                                         iv. Africa

Codes:

a b c d

(A) iv iii i ii

(B) i ii iii iv

(C) iii i ii iv

(D) ii iii iv i


Answer: (A)



8. Alkaptonuria is due to the deficiency of

(A) Phenylalanine hydroxylase

(B) Homogentisate oxidase

(C) β-N acetyl hexosaminidase

(D) Galactose 1-phosphate uridyl transferase


Answer: (B)


9. Robert Redfield’s concept of “Folkurban continuum” is based on his study of four

   communities – a city, a town, a peasant society and a folk or simple society. Identify these   

    four communities and arrange them in correct sequence to depict the folk-urban continuum.

(A) Chankom – Marida – Tuski – Diztas

(B) Tuski – Chankom – Diztas – Marida

(C) Diztas – Tuski – Chankom – Marida

(D) Marida – Diztas – Tuski – Chankom


Answer: (B)



10. Identify the correct instrumental sequence as per Malinowski.

(A) Object – Technique – Cooperation or Tradition – Context of Situation

(B) Context of situation – Cooperation or Tradition – Technique – Object

(C) Technique – Object – Context of situation – Cooperation or Tradition

(D) Cooperation or Tradition – Object – Technique – Context of situation


Answer: (A)





Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog