MCQs on Anthropology -22




1. The phenomenon of one gene influencing more than one character is known as

(A) Penetrance

(B) Pleiotropism

(C) Expressivity

(D) Heterosis

Answer: (B)


2. Sickle cell trait/anaemia is a result of mutation in the

(A) Beta-chain

(B) Delta-chain

(C) Alpha-chain

(D) Epsilon-chain

Answer: (A)


3. The approach to ‘New Archaeology’ was propounded by

(A) V. Gordon Childe

(B) Graham Clark

(C) L.R. Binford

(D) D.L. Clarke

Answer: (C)


4. The Sohan culture of North-westernIndia is characterised by

(A) Ground and polished tools.

(B) Pebble dominated stone tool industry.

(C) Flake dominated stone tool industry.

(D) Blade dominated stone tool industry.

Answer: (B)


5. In which of the following sites the blade tools are associated with ostrich egg shells?

(A) Renigunta in Andhra Pradesh

(B) Buddha Pushkar Lake in Rajasthan

(C) Patne in Maharashtra

(D) Mahadaha in Uttar Pradesh

Answer: (C)


6. Which of the following are the ideal characteristics of a tribe?

(i) Oral Tradition

(ii) Animism

(iii) Territoriality

(iv) Barter

Codes:

(A) (i), (ii), (iii) and (iv) are correct.

(B) (i),(ii) and (iii) are correct.

(C) (i), (ii) and (iv) are correct.

(D) (ii), (iii) are (iv) are correct.

Answer: (A)


7. Which of the following books are authored by Levi-Strauss?

I. Myth and Meaning

II. Primitive Classification

III. Elementary Forms of the Religious Life

IV. Structural Anthropology

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) II and IV are correct.

(C) I and IV are correct.

(D) All are correct.

Answer: (C)

  

8. Which of the following statements apply to the class system?

I. A class does not rely on an ideology of blood.

II. It represents a bounded system and does not cut across other forms of social organization.

III. A class is recognised by one’s relationship to the means of production.

IV. Class distinctions can be maintained through ‘Patron client’ relations.

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (C)


9. Which of the following are the modes of acquiring wife?

I. Progeny price

II. Suitor service

III. Gift exchange

IV. Marriage by capture

Codes:

(A) I and IV are correct.

(B) II and III are correct.

(C) All are correct.

(D) I and II are correct.

Answer: (C)



10. Who among the following are ethno medical specialists?

(i) Shaman

(ii) Bone-setter

(iii) Mid-wife

(iv) Witches

Codes:

(A) (ii),(iii) and (iv) are correct.

(B) (i),(ii) and (iii) are correct.

(C) (i), (iii) and (iv) are correct.

(D) (i), (ii) and (iv) are correct.



Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog