MCQs on Anthropology -23



1. Which of the following form the bases for classifying tribes as particularly Vulnerable Tribal 

    Groups (earlier called as Primitive Tribal Groups)?

(i) Religion

(ii) Stagnant or declining population

(iii) Low level of literacy

(iv) Sex-ratio

Codes:

(A) (i) and (ii) are correct.

(B) (ii) and (iii) are correct.

(C) (iii) and (iv) are correct.

(D) (i) and (iv) are correct.


Answer: (B)


2. To attain bipedal gait and erect posture the anatomical changes occurring in man’s pelvis 

     and lower limbs were

(A) Shortening and broadening of ilium.

(B) Development of linea aspera.

(C) Enlargement of femoral condyles.

(D) All of the above.


Answer: (D)


3. Factors which tend to change gene frequencies are

(A) Natural selection and Mutation.

(B) Migration and Genetic drift.

(C) Random mating.

(D) Both (A) and (B).


Answer: (D)


4. Electrophoresis technique can be employed to study polymorphism in

(A) Blood groups, Serum proteins, Red cell enzymes, genomic DNA.

(B) Blood groups, Serum proteins, Genomic DNA, Red cell enzymes.

(C) Serum proteins, Red cellenzymes, Genomic DNA,Blood groups.

(D) Blood groups, Genomic DNA, Red cell enzymes, Serum proteins.


Answer: (No option is correct)


5. All of the following statements about homologous chromosomes are true except one:

(A) One of each pair of homologous chromosomes comes from each parent.

(B) The alleles on homologous chromosomes are identical to each other.

(C) They have genes for the same traits at the same loci.

(D) Homologous chromosomes physically pair up and may exchange parts during meiosis.


Answer: (B)


6. Which of the following statements is correct?

(A) Concordant twins do not have similar traits.

(B) One condition for maintaining genetic equilibrium is large population size.

(C) Inbreeding results in increased heterozygosity.

(D) Genetic drift occurs in large population.


Answer: (B)


7. The three primary races of mankind are

(A) Caucasoids, Mongoloids, Negroids

(B) Caucasoids, Australoids, Negroids

(C) Mongoloids, Negroids, Australoids

(D) Negroids, Australoids, Bantu


Answer: (A)


8. Find out the West Asian Neolithic sites from the enlisted

1. Jericho

2. Spirit cave

3. Catal Huyuk

4. Banchiang

Codes:

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 1 and 4

(D) All the above

Answer: (B)


9. The Sarai Nahar Rai archaeological site in the Ganga Valley is characterised by the 

     evidences of

1. Human Burials

2. Pottery

3. Copper tools

4. Geometric Microliths

Codes:

(A) 1 and 2

(B) Only 3

(C) 1, 2 and 4

(D) All the above

Answer: (C)



10. Which of the following evidencescharacterise the Harappan cultures?

1. Seals

2. Fire Altars

3. Coins

4. Terracottas

Codes:

(A) 1 and 2 are correct.

(B) 2 and 3 are correct.

(C) 3 and 4 are correct.

(D) 1, 2 and 4 are correct.

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog