MCQs on Anthropology -24



1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): The conceptual usefulness of the term ‘ethnicity’ gets reduced because of its flexibility.

Reason (R): It is used to refer to groups in all sorts of different situations.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both(A) and (R) are wrong.

Answer: (A)


2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Kinship is essentially based on the principle of biology and therefore Kinship as a social phenomenon needs to be explained in terms of biology.

Reason (R): Persons in every society are more closely related to their consanguineal Kin rather than to their affinal Kin giving no scope for the latter to be socially active.

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are correct statements, but (R) is not the correct explanation.

(C) (A) is correct, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is correct.

Answer: (B)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): The peasant society produces surpluses with a highly developed agricultural technology.

Reason (R): It has the capacity to produce, store and preserve food.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): The most importantkind of social group based onKinship is the community.

Reason (R): Villages everywhere fall or function below the level of community.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (C)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): For a minority group identity could be a liability.

Reason (R): Minority groups are unable to form ethnic boundaries.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


6. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Millenary movements organised by the American Indians in the late eighteenth century sought to provide an explanation for and a solution to the problems faced by the society.

Reason (R): American Indians suffered the loss of their lands, their livelihoods, and as much as nine-tenths of their population.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (A)


7. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): One of the most striking changes in patterns of growth is the secular trend in growth observed in industrialized countries.

Reason (R): The secular trend in human growth is the result of better nutrition and better health care.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (A) is incorrect and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)


8. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): The presence of Duffy blood group antigens Fya and Fyb facilitate the entry of malaria causing protozoans.

Reason (R): Duffy-negative individuals are resistant to Plasmodium vivax.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is incorrect, but (R) is correct.


Answer: (B)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R).

Assertion (A): Consumption of high fat diet is associated with Cardio vascular diseases.

Reason (R): The level of cholesterol has no impact on the onset of cardio vascular diseases.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.


Answer: (A)



10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as  

Reason (R).

Assertion (A): HLA is a part of the major histocompatibility complex.

Reason (R): This system has wide medical application and is used in organ transplantation.

Codes:

(A) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(B) Both (A) & (R) are incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) (A) is correct, but (R) is incorrect.

Answer: (C)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog