MCQs on Anthropology -29

 

1. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

                    List – I                     List – II

(a) Sickle Cell Disease             (i) Y – linked

(b) G-6-PD deficiency             (ii) Autosomal Dominant

(c) Polydactyly                         (iii) X-linked Recessive

(d) Haemophili                        (iv) Autosomal Recessive

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (A)


2. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:
            

        List – I                     List – II

(a) BMI                           (i) Dermatoglyphics

(b) Ectomorp                 (ii) Serology

(c) Furuhata’s Index     (iii) Body physique

(d) Blood groups             (iv) Obesity

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (ii) (iii)

(B) (ii) (i) (iii) (iv)

(C) (iv) (iii) (i) (ii)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

Answer: (C)


3. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

            List – I                                         List – II

(a) Tanner                             (i) Finger prints, palms and soles

(b) Conroy                             (ii) Growth at adolescence

(c) Cummins and Mildo     (iii) On the Origin of Species

(d) Darwin                             (iv) Reconstructing human origins

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (ii) (i) (iv) (iii)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: (B)


4. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:        

List – I Blood group               List – II Antibodies

(a) A                                                 (i) none

(b) B                                                (ii) anti-B

(c) O                                               (iii) anti-A

(d) AB                                             (iv) anti-A and anti-B

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (ii) (iv) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (A)


5. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

            List – I                                             List – II

(a) Azilian                                 (i) Mesolithic site from East India

(b) Adamgarh                         (ii) Ceramic tradition of Central Indian chalcolithic

(c) Malwa                                 (iii) Epi-Palaeolithic tradition of Southwest Europe

(d) Birbhanpur                        (iv) Primary site of lower Palaeolithic

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iii) (iv) (ii) (i)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)


6. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

List – I List – II

(a) Radcliffe Brown (1) Culture patterning of Temparament

(b) Levi- Strauss (2) Polygynandry

(c) Margaret Mead (3) Natural laws of society

(d) D. N. Majumdar (4) Ideal structure of society

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (1) (3) (2) (4)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (4) (1) (2) (3)

Answer: (A)


7. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

                    List –                                 I List – II

(a) Apical Ancestor         (i) Unilineal descent group based on stipulated descent

(b) Clan                             (ii) Unilineal descent group based on demonstrated descent

(c) Lineage                        (iii) In a descent group, the individual who stands at the pex or top 

                                                    of    the community genealogy

(d) Totem                           (iv) An animal or plant apical ancestor of a clan

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (iv) (i) (ii) (iii)

(D) (iv) (ii) (i) (iii)

Answer: (A)


8. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

            List – I                                     List – II

(a) Food gathering                          (i) Sedentary

(b) Settled cultivation                     (ii) Nomadism

(c) Pastoralism                                 (iii) Fallowing

(d) Shifting cultivation                    (iv) Transhumance

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)


9. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:
                 

                 List – I                                                                   List – II
    
(a) Katuleen Gongh                                                         (i) Rampura

(b) A. C. Mayer                                                                 (ii) Kumbapetai

(c) A. R. Beal                                                                     (iii) Rampur

(d) M. N. Srinivas                                                             (iv) Hattura Halli

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iii) (ii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iii) (iv) (iii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)


10. Who among the following anthropologists explained bipolar model of “Great and Little 

       Tradition”?

(A) Robert Redfield

(B) Mckim Marriott

(C) M.N. Srinivas

(D) S.C. Dube

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog