MCQs on Anthropology -28



1. Splinter-and-groove technique is best represented at which of the following sites?

(A) Laugerie-Haute

(B) La Ferrassie

(C) Stellmoor

(D) Willendorf

Answer: (C)


2. Palaeolithic primary site from India is best represented at

(A) Navdatolli

(B) Inamgaon

(C) Attirampakkam

(D) Bhimbetka

Answer: (D)


3. Hunsgi represents one of the most important sites of which of the following cultural 

    periods?

(A) Palaeolithic

(B) Mesolithic

(C) Chalcolithic

(D) Neolithic

Answer: (A)


4. Which one of the following ceramic traditions represents the Deccan Chalcolithic culture?

(A) Kayatha

(B) Jorwe

(C) Black-and-Red Ware

(D) Painted Grey Ware

Answer: (B)


5. One of the oldest known Neolithic sites in India is

(A) Bagor

(B) Sarai-Nahar-Rai

(C) Chirand

(D) Lahura Deva

Answer: (D)


6. At which of the following sites shouldered celts are commonly found?

(A) North Indian sites

(B) South Indian sites

(C) East Indian sites

(D) West Indian sites

Answer: (C)


7. Which one of the following methods of dating does one get result in years?

(A) Terrace sequence

(B) Palenology

(C) Palaeontology

(D) Radio-carbon

Answer: (D)


8. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other as 

Reason(R).

Assertion (A): South Indian Neolithic sites show development at a younger date.

Reason (R): Because in the south wide spread pastoralism was the main economy.

Code:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct but (R) is incorrect.

(C) (A) is incorrect but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)


9. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): ABO blood group system is a polymorphic marker.

Reason (R): There are more than two alleles (at least one of them greater than 1 percent) responsible for its inheritance.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (A)



10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled   

       as 

Reason (R).

Assertion (A): Westernization refers to changes brought about by British Rule in India.

Reason (R): Sanskritization among lower castes got negatively affected due to westernization.

On the basis of the above statements, choose the correct statement.

Codes:

(A) (A) is correct and (R) is wrong.

(B) (A) is wrong and (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (A)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog