MCQs on Anthropology -27



1. The idea that the need to regulate hydraulic agricultural economy gave rise to State was  

    given by

(A) Leslie White

(B) K. A. Wittfogel

(C) Julian Steward

(D) Marvin Harris

Answer: (B)


2. According to Levi-Strauss prohibition on marriage would lead to

(A) Complex Kinship systems

(B) crow-Omaha Kinship system

(C) Elementary Kinship systems

(D) None of the above

Answer: (A)


3. Which one of the following best illustrates modernism?

(A) Shedding of tradition

(B) Rational thinking

(C) Process of change

(D) Cultural movement

Answer: (C)


4. Which one of the following methods is most useful for Kinship Studies?

(A) Observation

(B) Case study

(C) Interview

(D) Genealogical

Answer: (D)


5. Which one of the following tribes follows matriarcheal system?

(A) Khasa

(B) Toda

(C) Bhil

(D) Khasi

Answer: (D)


6. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Patrilineal – Patrilocal

(B) Matrilineal – Matrilocal

(C) Descent group – Clan or lineage

(D) Matrilineal – Patrilineal

Answer: (D)


7. Which one of the following Commissions recommended the introduction of Ashram  

    Schools during 5th Five Year Plan?

(A) B. P. Mandal Commission

(B) Kaka Kalelkar Commission

(C) V. N. Dhebar Commission

(D) P. Shila A.O. Commission

Answer: (C)


8. Who among the following is the author of the book witchcraft, Oracles, and Magic among 

     the A Zande?

(A) E. E. Evans-Prichard

(B) E. R. Leach

(C) B. R. Malinowski

(D) E. Durkheim

Answer: (A)


9. Van Gennep who coined the term ‘rites de passage’ was a scholar from

(A) Germany

(B) France

(C) U. K.

(D) U. S. A

Answer: (B)



10. The five-fold principles for the development of the tribals by the then Prime Minister Pt. 

      Jawaharlal Nehru appeared in his forward to the book titled

(A) Philosophy for NEFA

(B) The Scheduled Tribes

(C) The Mana Gonds of Bastar

(D) Affairs of a Tribe



Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog