MCQs on Anthropology -34

 

1. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Albinism is determined by single recessive trait.

Reason (R): Albinism is characterized by the presence of melanin pigment.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are false

(C) Both (A) and (R) are true

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


2. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): MN blood groups are characterized by three phenotypes and three genotypes.

Reason (R): MN blood group system is determined by three codominantalleles.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false

(B) Both (A) and (R) are true

(C) Both (A) and (R) are false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: (A)


3. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Sub-Saharan Africans show decreased surface area in relation to mass.

Reason (R): Sub-Saharan region is characterized by hot climate.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is false, but (R) is correct

(D) (A) is correct, but (R) is false

Answer: (C)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Weight increase for age indicates better physical growth.

Reason (R): Good nutrition increases body weight.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is correct, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is correct

Answer: (A)


5. Identify the correct sequence of evolution of religion in ascending order:

(A) Theism-Shamanism-Idolatory- Fetishism

(B) Fetishism-Theism-Shamanism- Idolatory

(C) Shamanism-Fetishism-Theism- Idolatory

(D) Fetishism-Shamanism-Idolatory- Theism

Answer: (D)


6. Identify the correct sequence in descending order of early hominius from Africa:

(A) Sahelanthropus tchadensis- Ardipithecus-ramidus – Australopithecus anamensis –  

       Australopithecus afarensis

(B) Australopitheus afarensis – Australopithecus anamensis – Sahelanthropus tchadensis –

      Australopithecus ramidus

(C) Sahelanthropus tchadensis – Australopithecus anamensis – Australopithecus ramidus –   

      Australopithecus afarensis

(D) Australopithecus ramidus – Sahelanthropus tchadensis – Australopithecus afarensis – 

      Australopithecus anamensis

Answer: (A)


7. Identify the correct sequence in ascending order:

(A) Sarai Nahar Rai – Baghore II - Chirand

(B) Chirand – Sarai Nahar Rai – Baghore II

(C) Baghore II – Sarai Nahar Rai - Chirand

(D) Sarai Nahar Rai – Chirand – Baghore II

Answer: (C)


8. Identify the correct sequence in ascending order :

(A) Chattelpersonean – Solutrean – Aurignacian

(B) Aurignacian – Solutrean –Chatterpersonean

(C) Solutrean – Aurignacian – Chattelpersonean

(D) Chattelpersonean – Aurignacian – Solutrean

Answer: (D)


9. Identify the correct sequence of evolution of family is given by L.H. Morgan.

(A) Syndyasmian – Punuluan – Monogamian – Consanguine

(B) Punuluan – Consanguine – Syndyasmian – Monogamian

(C) Consanguine – Syndyasmian – Punuluan – Monogamian

(D) Consanguine – Punuluan – Syndyasmian – Monogamian

Answer: (D)



10. Identify the correct sequence according to Robert Redfield.

(A) Village – Community – Region – State

(B) Community – Village – State – Region

(C) Region – State – Community – Village

(D) State – Region – Community – Village

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog