MCQs on Anthropology -36



1. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                List – I                             List – II

a. Paleolithic period                 i. Civilization

b. Neolithic period                 ii. Higher Barbarism

c. Copper age                          iii. Savagery

d. Early Bronze age              iv. Barbarism

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iv iii ii i

(C) iii iv ii i

(D) ii i iv iii

Answer: (C)


2. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                List – I                                         List – II

a. Structuralism                                         i. Kroebar

b. Functionalism                                       ii. E.R. Leach

c. Diffusionism                                         iii. Malinowski

d. Super organic theory of culture         iv. Boas

Codes:

a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iv iii ii i

(C) ii iv i iii

(D) iii i iv ii

Answer: (A)


3. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                    List – I                         List – II

a. Epidemiology                     i. Triglycerides

b. Fat                                       ii. Rickets

c. Retinol                              iii. Distribution and etiology of disease

d. Calceferol                         iv. Blindness

Codes:

a b c d

(A) iv ii iii i

(B) iii i iv ii

(C) i iv iii ii

(D) ii i iii iv

Answer: (B)


4. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                List – I                 List – II

a. Narmada                         i. Indonesia

b. Sangiran                         ii. Tanzania

c. Zhoukoudien                 iii. India

d. Olduvai Gorge               iv. China

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i iii iv ii

(C) ii iv iii i

(D) iii i iv ii

Answer: (D)


5. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                List – I                                     List – II

a. Main line index                            i. Pigmentation

b. Colour blindness                        ii. Land Steiner and Weiner

c. Skin colour                                  iii. Sex linked trait

d. The Rhesus system                   iv. Dermatoglyphics

Codes:

a b c d

(A) iv i iii ii

(B) iv iii i ii

(C) i iv ii iii

(D) ii iii i iv

Answer: (B)


6. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                List – I                             List – II

a. Aneuploidy                                 i. Fusion of homologous chromosomes

b. Compound Chromosome       ii. Triplication of one of the chromosome

c. Trisomy                                     iii. Chromosome segment flipped by 180

d. Inversion                                   iv. Numerical change in part of genome

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii i iii iv

Answer: (A)


7. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

            List – I                         List – II

a. Height vertex                 i. Sliding caliper

b. Hand length                 ii. Tape

c. Calf circumference     iii. Spreading caliper

d. Head breadth               iv.Anthropometer

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii

(B) iii ii i iv

(C) ii iii iv i

(D) i iv iii ii

Answer: (A)


8. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

             List – I                 List – II

a. Sangankallu                 i. Mesolithic

b. Chirkhi-Nevasa         ii. Harappan

c. Kalibangan                 iii. Lower Palaeolithic

d. Langhnaj                    iv. Deccan Neolithic

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii iv i

(C) iv iii i ii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)


9. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

        List – I                                     List – II

a. Sangoan                      i. East African upper Palaeolithic

b. Natufian                    ii. Late Acheulian in East Africa

c. Fauresmith                iii. Mesolithic in West Asia

d. Ibero- Mauritian     iv. Mesolithic in East Africa

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iii ii iv

(C) iii ii i iv

(D) iv iii i ii

Answer: (B)



10. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:
             

     List – I                               List – II

a. Caste                             i. Economic group

b. Class                             ii. Endogamous group

c. Gotra                            iii. Primary social group

d. Family                         iv. Exogamous group

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv ii i iii

(C) ii i iv iii

(D) iv i iii ii

Answer: (C)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog