MCQs on Anthropology -37




1. The term Emic refers to:

(A) Ethnocentric perspective

(B) Outsider’s perspective

(C) Value-neutral perspective

(D) Insider’s perspective

Answer: (D)


2. The cognitive aspect of religion is represented by:

(A) Prayer

(B) Offering

(C) Myth

(D) Worship

Answer: (C)


3. A pattern of residence whereby a married couple lives separately from the kin of both 

    spouses is called:

(A) Patrilocal

(B) Matrilocal

(C) Neolocal

(D) Avunculocal

Answer: (C)


4. Who among the following, is associated with unilinear evolution?

(A) Edward B. Tylor

(B) Raymond Firth

(C) Ralph Linton

(D) Franz Boas

Answer: (A)


5. The first human to stand erect was the:

(A) Neanderthal man

(B) CroMagnon man

(C) Java man

(D) Homo habilis

Answer: (C)


6. Which one of the following is a prosimian?

(A) Loris

(B) Lemur

(C) Tarsier

(D) All of these

Answer: (D)


7. Who did the most to defend Darwin and his ideas?

(A) Wallace

(B) Darwin

(C) Thomas Huxley

(D) Samuel Wilberforce

Answer: (C)


8. Mendel’s work was rediscovered independently by:

(A) Hugo De Vries, Morgan and Muller

(B) Lari Correns, Erich Von Tschermak and Bateson

(C) Carl Correns, Bateson and Punnet

(D) Hugo De Vries, Carl Correns & Erich Von Tschermak

Answer: (D)


9. Thellasostatic Terraces are formed:

(A) At the meanders of the rivers

(B) Inside the caves

(C) At the end of the glacier

(D) At the mouth of the river

Answer: (D)


10. The one dating method among the following is NOT an isotopic dating method:

(A) Dendrochronology

(B) Carbon – 14

(C) Thermoluminescence

(D) Potassium-Argon

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog