MCQs on Anthropology -38



1. Who among the following are associated with ‘Tribe – Caste Continuum’?

I. D.N. Majumdar

II. Surajit Sinha

III. Sachchidanand

IV. F.G. Bailey

Code:

(A) II, III and IV are correct.

(B) I, II and IV are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) I and IV are correct.

Answer: (A)


2. Which of the following statements apply to culture?

I. Culture is transmitted.

II. Culture is static.

III. Culture is learned.

IV. Culture is shared.

Code:

(A) I and II are correct.

(B) I, III and IV are correct.

(C) I, II and IV are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (B)


3. Levi-Strauss’s idea of ‘elementary structure’ rests on how many fundamental kin 

    relationships?

(A) Two

(B) Three

(C) Four

(D) Five

Answer: (C)


4. A custom whereby a man is obliged to marry his brother’s widow is known as:

(A) Sororate

(B) Levirate

(C) Filial inheritance

(D) Extended kin marriage

Answer: (B)


5. Lamarck believed in:

(A) An organism could ‘will’ itself to change to meet environmental challenges

(B) Natural selection

(C) In the inheritance of acquired characteristics

(D) (A) and (C)

Answer: (D)


6. Jaundice is caused by the presence of bilirubin in the blood plasma, which is a breakdown 

    product of:

(A) Haemoglobin – Red blood cells

(B) Bilirubin – Red blood cells

(C) Albumin – White blood cells

(D) Prothrombin – Platelets

Answer: (A)


7. Which of the following are correctly matched?

(A) Indian Anthropological Association – Indian Anthropologist

(B) Indian Society of Human Genetics - Human Ecology

(C) Ethnographic & Folk Culture Society - Man in India

(D) Indian Anthropological Society - Eastern Anthropologist

Answer: (A)


8. Which one of the following statements about the hominoids is false?

(A) Hominoids includes gorillas, chimpanzee and humans

(B) Hominoids have larger brains than other primates

(C) Hominoids lack tails

(D) Hominoids typically are bipedal and walk erect

Answer: (D)


9. The one archaeological site in the following is NOT a Mesolithic site characteristic of Rock   

     Art:

(A) Langhnaj

(B) Lekhania

(C) Bhimbetka

(D) Adamgarh

Answer: (A)


10. In which of the sites the dog was buried along with the master?

(A) Tekkalakota

(B) Burzahom

(C) Daojali Hading

(D) Sarutaru


Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog