MCQs on Anthropology -39



1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Societies that are built around matrilineal descent are not necessarily matriarchal.

Reason (R): In a matrilineal society, a man’s principal heir is not his son, but his sister’s son.

In the context of above two statements, which of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Among the Toda tribe, a woman marries a man but she is also the wife of the man’s brother.

Reason (R): Todas follow fraternal polyandry.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is wrong.

(B) (A) is wrong, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are wrong.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): An Anthropologist uses participant-observation

Reason (R): Ethnographic research demands that another social world be studied with empathy

In the context of above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is correct and (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is correct.

Answer: (A)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Money can change relationships.

Reason (R): In simple societies the social relationship created by a transaction can be subordinated to the economic value of that transaction.

On the basis of the above statements, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) (A) is correct, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Answer: (B)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): The sutures of the cranium obliterate or close at different ages but follow a uniform pattern.

Reason (R): The age of a dead person can not be determined by studying the cranial sutures.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (R) is true, but (A) is false.

Answer: (C)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): The term ‘Prosimians’ is used for an evolutionary stage before the advent of monkeys.

Reason (R): Simians is a collective term used for both old world and new world monkeys.

Codes:

(A) Both (R) and (A) are incorrect.

(B) Both (R) and (A) are correct.

(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(D) (A) is correct, but (R) is incorrect.

Answer: (B)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): The type-2 diabetes is a ‘Life-style’ disease.

Reason (R): The diabetes type-2 is more common among urban people.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(C) Both (A) and (R) are correct.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

 Reason (R):

Assertion (A): All human beings go through the process of birth, growth and ageing.

Reason (R): The process of growth is an important indicator of the health status.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(B) Both (A) and (R) are correct.

(C) (R) is correct, but (A) is incorrect.

(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (B)


9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Bountiful of human remains together with cultural relics are unearthed from Pleistocene layers of India.

Reason (R): The Pleistocene sedimentary deposits are alkaline in nature thereby capable of preserving organic and inorganic remains in tact.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) Both (A) and (R) are true.

Answer: (C)


10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

Reason (R):

Assertion (A): Mesolithic is considered as multi-facetted economy and stands for economic transitions from hunting-foraging stage to agriculture.

Reason (R): The bio-physical environmental changes which took place at the onset of Holocene period triggered bio-cultural transitions.

On the basis of the above statements choose the correct answer:

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false

(B) (A) is true, but (R) is false

(C) (A) is false, but (R) is true

(D) Both (A) and (R) are true

Answer: (D)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog