MCQs on Anthropology -49


1. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                    List – I                                                     List – II

a. Universalization and Parochialization         i. M.N. Srinivas

b. Little and Great Tradition                             ii. L.P. Vidyarthi

c. Sacred Complex                                              iii. Robert Redfield

d. Dominant Caste                                              iv. McKim Marriott

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii

(B) iii iv i ii

(C) iv iii ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (C)


2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Cross-cousin Children of opposite sex siblings

(B) Parallel cousin Children of classificatory cousins

(C) Affinal relative Individuals related through marriage

(D) Consanguineal relative Individuals related through biological connection

Answer: (B)


3. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

                        List – I                                                 List – II

a. Non-invasive prenatal testing                     i. Amniocentesis

b. Invasive prenatal testing                             ii. Diabetes

c. Gene therapy                                                 iii. Matenal serum screening

d. Recombinant DNA technology                  iv. Adenosine deaminase deficiency

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii

(B) iv iii ii i

(C) ii i iii iv

(D) i iv iii ii

Answer: (A)


4. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

        List – I                                             List – II

a. Turner’s Syndrome                     i. 18 Trisomy

b. Klinefelter’s Syndrome             ii. 44, XO

c. Edward’s Syndrome                 iii. 44, XXY

d. Down’s Syndrome                     iv. 21 Trisomy

Codes:

a b c d

(A) ii iv i iii

(B) ii iii i iv

(C) i iii ii iv

(D) iii i ii iv

Answer: (B)


5. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

            List – I                             List – II

a. Insulin                                 i. Hemophilia

b. Erythropoetin                   ii. Short Stature

c. Factor VIII                         iii. Diabetes

d. Growth Hormone             iv. Anaemia

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii

(B) i ii iii iv

(C) iv iii ii i

(D) ii iv iii i

Answer: (A)


6. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

    List – I                                         List – II

a. Stature                                 i. Infantometer

b. Supine length                     ii. Skinfold callipers

c. Ear length                          iii. Stadiometer

d. Biceps                                iv. Sliding Callipers

Codes:

a b c d

(A) iv ii i iii

(B) i ii iii iv

(C) iii i iv ii

(D) i iii ii iv

Answer: (C)


7. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

        List – I                                                 List – II

a. Albinism                                   i. Tyrosinase

b. Galactosemia                          ii. Homogentisic acid oxidase

c. Phenylketonuria                     iii. Galactose-1-phosphodyl transferase

d. Alkaptonuria                           iv. Phenyl alanine hydroxylase

Codes:

a b c d

(A) i iii iv ii

(B) iii ii i iv

(C) iv iii ii i

(D) i ii iii iv

Answer: (B)


8. Match an item in List – I with an item in List – II. Use the codes given below:

List – I                                                 List – II

a. Correlation coefficient    i. Frequency distribution that is symmetrical around the mean

b. Standard deviation         ii. Measure of dispersion around the mean

c. Normal distribution       iii. Quantitative measure of the strength of the relationship                                                                      between two variables

d. Heritability                      iv. Proportion of phenotypic variation in a population attributable                                                          to 
genotypic differences

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iii iv ii

(C) ii i iii iv

(D) iii ii i iv

Answer: (D)


9. This consists of two lists of statements or terms and the candidates has to match an item in 

     one list with an item in the other:

List – I (Name of the book)                      List – II (Name of the Author)

a. In pursuit of the past                                   i. Mortimer Wheeler

b. Adam’s Ancestor                                         ii. Lewis Binford

c. Archaeology and Society                           iii. L.S.B. Leaky

d. The Indus Civilization                                iv. Graham Clarke

Codes:

a b c d

(A) ii i iii iv

(B) i iv iii ii

(C) ii iii iv i

(D) iv ii iii i

Answer: (C)


10. Arrange the following in the ascending order as far as the development of evolutionary  

      thought is concerned:

(A) Jean Baptise – Darwin – Comte de Buffon – Stebbins

(B) Comte de Buffon – Darwin – Stebbins – Jean Baptise

(C) Comte de Buffon – Jean Baptise – Darwin – Stebbins

(D) Jean Baptise – Darwin – Stebbins – Comte de Buffon

Answer: (C)





Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog