MCQs on Anthropology -48




1. Which of the following statements apply to cultural ecology?

I. Cultural ecology is a doctrine about cultural evolution.

II. Cultural ecology creates a system of social hierarchy.

III. Cultural ecology is the analysis of the relationship between a culture and its environment.

IV. Cultural ecology is an expression of cultural symbolism.

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) III and IV are correct.

(C) II, III and IV are correct.

(D) I and III are correct.

Answer: (D)


2. Which of the following statements apply to descent groups?

I. Descent groups are corporate groups.

II. A descent group may form a kindred recruited on the basis of the degree of relationship of its members to a common ego rather than a common ancestor.

III. A descent group can be formed on the basis of ‘complementary filiation’.

IV. A descent group is a non-kin group.

Codes:

(A) I, II are correct.

(B) II, III and IV are correct.

(C) III, IV are correct.

(D) I, II and III are correct.

Answer: (D)


3. Which of the following features define ‘Tribe’ as an ideal construct?

I. Economic specialization

II. Egalitarianism

III. Integrated character

IV. Class formation

Codes:

(A) I and II are correct.

(B) II and III are correct.

(C) I, II and III are correct.

(D) II, III and IV are correct.

Answer: (B)


4. Which of the following are the examples of achieved status?

I. Prime Minister

II. Lawyer

III. Poet

IV. Son-in-law

Codes:

(A) I, II and III are correct.

(B) I, II, III and IV are correct.

(C) I, III and IV are correct.

(D) I, II and IV are correct.

Answer: (B)


5. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Man in India – Hyderabad

(B) Journal of Human Ecology – Delhi

(C) Journal of Indian Anthropological Society – Calcutta

(D) Eastern Anthropologist – Lucknow

Answer: (A)


6. Which of the following characteristics distinguish primates from other mammals?

(A) A large complex brain in which the area devoted to smell is quite large.

(B) The development of more teeth of a highly specialized nature.

(C) Increased visual acuity because of stereoscopic and colour vision.

(D) The development of a specific breeding season & increased number of offspring.

Answer: (C)


7. Which of the following can affect the make-up of the gene pool within a population?

(A) Natural selection

(B) Mutation

(C) Migration of individuals into or out of a population

(D) All of the above

Answer: (D)


8. Which of the following is not true in case of sickle-cell trait?

(A) They are heterozygous for the sickle-cell allele.

(B) All their haemoglobins is Haemoglobin-S.

(C) They have both normal and haemoglobin-S.

(D) They have greater resistance to malaria than with people with only normal haemoglobins.

Answer: (B)


9. KARST Geomorphology is associated with the study of

(A) Moraine deposits

(B) Sea-level changes

(C) Cave sediments

(D) Terraces

Answer: (C)



10. The Three-Age system of prehistoric cultures was proposed by

(A) Henry Morgan

(B) Cockburn

(C) Medows Tylor

(D) Thompsen



Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog