MCQs on Anthropology -47


1. Who, among the following, offers a gender perspective of kinship studies in India?

(A) Kathleen Gough

(B) Luis Dumont

(C) Irawati Karve

(D) Leela Dube

Answer: (D)



2. Who, among the following, has propounded a ‘descent’ theory of kinship?

(A) Rodney Needham

(B) A.R. Radcliffe Brown

(C) Claude Levi-Strauss

(D) David Scheider

Answer: (B)



3. Who among the following is associated with Diffusionism?

(A) Fritz Graebnet

(B) Lewis H. Morgan

(C) Marvin Harris

(D) Gordon Childe

Answer: (A)



4. Anthropology as an academic discipline had its beginning during

(A) The Early Nineteenth Century

(B) The Late Nineteenth Century

(C) The Early Twentieth Century

(D) The Late Twentieth Century

Answer: (B)



5. Which of these is not part of the anthropological perspective?

(A) Cross-cultural study

(B) Ethnocentrism

(C) Holism

(D) Cultural relativism

Answer: (B)



6. Marriage between one of the following pairs may cause haemolytic disease of the new born

(A) Rh– Man and Rh+ Woman

(B) Rh+ Man and Rh+ Woman

(C) Rh– Man and Rh– Woman

(D) Rh+ Man and Rh– Woman

Answer: (D)



7. ‘Statement on Race’ was given by

(A) WHO

(B) UNESCO

(C) UNICEF

(D) NIH

Answer: (B)



8. Skin colour in human is an example of

(A) Sex-linked trait

(B) Polygenic trait

(C) Monogenic trait

(D) Sex-influenced trail

Answer: (B)



9. The book “The Rise of Indian Civilization” was authored by

(A) L.S.B. Leakey and Mary Leakey

(B) L.R. Binford and S.R. Binford

(C) Raymond Allchin and Bridget Allchin

(D) Henry de Lumley and Mary de Lumley

Answer: (C)



10. The typical and characteristic ware of Megalithic culture in South India is

(A) Red and Coarse ware

(B) Black and Buff ware

(C) Buff and Painted ware

(D) Black and Red ware

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog