MCQs on Panchakarma -57


1. In Carpel tunnel syndrome .


A) Halasana                     B) Sukhasana

C) Sarvangasasna           D) Gomukha Asana


Answer: (D)

2. In PlihodarRaktamokshana is done on ……… site.


A) Vamakarpura             B) Dakshinakarpua

C) Udar                             D) Yakruta


Answer: (A)

3. In YkrutodarRaktamokshana is done on ……… site


A) Near to Vamakarpura                 B) Near to Dakshinakarpua

C) Udar                                               D) Pleeha


Answer: (B)

4. In Madhumeha ………Basti is useful.


A) Yerandmuladi                 B) Dashmuldi

C) Madhutailika                  D) Musatdi


Answer: (C)

5. ……… Sweda is indicated in Amavata.


A) Valukapottali                 B) Bashpa

C) Nadi                                 D) Avagha


Answer: (A)

6. Savahanis indicated in ………


A) Prshnishulas                     B) Avbhuka

C) Sabdhigatavata                D) Vatrakta


Answer: (D)

7. Vamanis indicated in ………


A) AdhogaAmlapitta             B) UrdhavagAmlpitta

C) UrdhvagRaktapitta          D) Arsha


Answer: (B)

8. Virchanis indicated in ………

A) AdhogaAmlapitta             B) UrdhavagAmlpitta

C) AdhogaRaktapitta            D) Atisar


Answer: (A)

9. Vasa NimbaPatolakashyaVaman is indicated ………


A) Raktapitta             B) UrdhavagaAmlpitta

C) Kaas                       D) Shawas


Answer: (B)

10. VatashyaUpkarmaSnehasweda ……… Mrudu.


A) Sanshodhana             B) Shaman

C) Laghan                       D) Bruhana


Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog