MCQs on Panchakarma -58


1. Low sperm count is called as ………

A) Oligospermia             B) Azoospermia

C) Hyperspermia           D) Asthenospermia


Answer: (A)

2. ……… Basti is indicated in ulcerative colitis.

A) Madhutailika                     B) Yerandamuladi

C) PanchatiktaKshira           D) Dashmuladi


Answer: (C)

3. Nimbtailanasya is useful in ………

A) Khalitya                 B) Kamala

C) Shriroga                 D) Pandu


Answer: (A)

4. Takradharais indicated in ………

A) Palitya                 B) Khalitya

C) Shiroshula         D) Yekakustha


Answer: (D)

5. Bhaushosha is cardinal symptoms of ………

A) Manyastmbha             B) Avabhauka

C) Ardita                           D) Gudhrshi


Answer: (B)

6. Bakuchichurnalepa is useful in………

A) Shivitra                 B) Visrapa

C) Kustha                  D) Yekkustha


Answer: (A)

7. Elephantiasis is can be compared with………

A) Koshtukshisha         B) Vicharchika

C) Shlipad                      D) Shotha


Answer: (C)

8. Katibasti is useful in………

A) Lumber disk disorder         B) Cervical Spondylosis

C) Bell’s palsy                            D) Calcaneus Spur


Answer: (A)

9. Janubasti is indicated in ………

A) Gudharshi                      B) JanusandhigataVata

C) Manyastambha             D) Amavata


Answer: (B)

10. Nirgundshidhagrita is indicated in ………

A) Anantavaat                         B) Suryavaruta

C) Ardhvabhedaka                 D) Darunaka


Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog