MCQs on Panchakarma -59


1. ………Nasya is used as Sadynaprobadhana.

A) YasthiChurna             B) Bhramichurna

C) VidnagaChurna         D) VachaChurna


Answer: (D)

2. ………Nasya indicated in KaphajPratishaya.

A) Bruhana             B) Shodhan

C) Shamana            D) Navana


Answer: (B)

3. Vaman is indicated in ………

A) Mukhdushika                       B) Adhogaamplapitta

C) UrdhavagaRaktapitta         D) Vatajahrudroga


Answer: (A)

4. TiktakishraBastiis ………

A) Gout                                     B) SLE

C) Cervical spondylitis          D) Calcaneus spor


Answer: (B)

5. Guduchisiddhakshirabasti is indicated in ………

A) Shririga                 B) Shirshula

C) Khalitya                 D) Darunka


Answer: (C)

6. Shridhara is indicated in ………

A) Insomnia                     B) Cervical spondylosis

C) Rhinitis                       D) Head injuries


Answer: (A)

7. JatamanshisidhatailaSirodhara is indicated in ………

A) Pinas                     B) Nidranasha

C) Shrishula             D) Atinidra


Answer: (B)

8. ……… Nasya is indicated in Nasagatraktsarava.

A) Anutaila                     B) Bhrahmitaila

C) Vachachurna            D) Durvaswrasa


Answer: (D)

9. ………is useful in Shitapita, Udard and Kotha.

A) Basti                 B) Nasya

C) Vaman             D) Prachhan


Answer: (C)

10. Kukuttandapottali is useful in ………

A) Trigeminal neuralgia                     B) Bell’s palsy

C) Carpel tunnel sundrome                D) Cervical palsy


Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog