MCQs on Panchakarma -56



1. Sarvangdhara with oil is beneficial in………


A) Amavata             B) Pakshaghata

C) Avabhauka         D) Gudhrshi


Answer: (B)


2. Dhanmaladhara is beneficial in ………


A) Amavata             B) Pakshaghata

C) Avabhauka         D) Gudhrshi


Answer: (A)


3. Shirobasti is beneficial in ………


A) Mukharoga          B) Karnaroga

C) Shiroroga             D) Nasaroga


Answer: (C)


4. TikishnaVaman should be given in ………


A) Apasmar             B) Madyattay

C) Unmad                D) Atisar


Answer: (A)


5. Vaman should be done in ………


A) AdhogRaktpitta                B) AdhogAmlpitta

C) UrdhavagRaktpitta         D) Visrpa


Answer: (A)


6. Vaman andVirchan should be done in pakshaghat after ………


A) 25days-1month             B) 1month ---2 month

C) 7days---15 days             D) 15days-1month


Answer: (D)


7. In Pakshaghatnasya should be done after………


A) 3-3 days             B) 5-5 days

C) 4-4 days             D) 7-7 days


Answer: (A)


8. In PakshaghaRaktamokshana should be done after………


A) 3 months B) 6 months

C) 2 months D) 4 months


Answer: (B)

9. DoshatiMatraUpachayatSrotoMargaNirodhanatSambhavatUdaraTasmat………


A) NityameavViechanat             B) Vyamaya

C) Swedanam                              D) Snehanam


Answer: (A)


10. AvaghaSwedan is indicated in………


A) Grhani                     B) Arsha

C) Manyashula           D) Vatarakta


Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog