MCQs on Anthropology -59


1. Match an item in List-I with an item in List-II. Use the code given below:

                List – I                                 List – II

(a) Dolmen                                     (i) Harappan Ware

(b) Black-and- Red Ware           (ii) Ahar

(c) Painted Grey Ware               (iii) Brahmagiri

(d) Lusterous Ware                     (iv) Ahichchatra

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (iii) (ii) (iv) (i)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (B)


2. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

            List – I                                     List – II

(a) Anyathian                         (i) Levalloisean Point

(b) Fauresmith                     (ii) Chopper / Chopping

(c) Mousterian                     (iii) Side Scraper

(d) Acheulian                        (iv) Cleabers

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iii) (iv)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (A)


3. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

                List – I                         List – II

(a) Catal Huyuk                     (i) Banasian

(b) Nagda                               (ii) Pit dwelling

(c) Gufkral                             (iii) Malwa ware

(d) Gilund                             (iv) Mesolithic in Turkey

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (B)


4. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

            List – I                         List – II

(a) Piklihal                     (i) Deccan Neolithic

(b) Hunsgi                     (ii) Lower Palaeolithic

(c) Teri                           (iii) Mesolithic

(d) Daojali Hading       (iv) Eastern Neolithic

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (ii) (i) (iii)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (A)


5. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

                List – I                             List – II

(a) Deforestation                         (i) SARC

(b) Endocanibalism                   (ii) Malaria

(c) Zoonotic Exposure               (iii) Hookworm

(d) Agriculture                            (iv) Kuru

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

Answer: (A)


6. Match the following List-I wish List-II. Use codes given below:

            List – I                     List – II

(a) Bihar                             (i) Earthquake

(b) Uttar Kashi                 (ii) Tsunami

(c) West Bengal               (iii) Flood

(d) Andaman Islands     (iv) Cyclone

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (iii) (ii) (i) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iii) (i) (iv) (ii)

Answer: (D)


7. Match an item in List-I with item in List-II. Use codes given below:

                List – I                             List – II

(a) Universal                             (i) Morgan

(b) Multi-linear                        (ii) White and Childe

(c) Unilinear                             (iii) Adolf Bastian

(d) Classical evolution           (iv) Jullian Steward

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (i) (iii)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)


8. Match an item in List-I with item in List-II. Use codes given below:

                List – I                                                         List – II

(a) Little and Great Tradition                             (i) L. P. Vidyarthi

(b) Universalization and Parochialization      (ii) Robert Redfield

(c) Dominant Caste                                             (iii) Mckim Marriott

(d) Sacred complex                                              (iv) M. N. Srinivas

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (i) (ii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iii) (ii) (iv) (i)

Answer: (B)


9. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

            List – I                                         List – II

(a) Skull                                         (i) Acetabulum

(b) Glenoid Cavity                      (ii) Maxilla

(c) Greater Trochanter             (iii) Scapula

(d) Pelvis                                      (iv) Femur

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iv) (iii)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (i) (iv) (ii) (iii)

(D) (ii) (iii) (i) (iv)

Answer: (B)


10. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

            List – I                                     List – II

(a) Insulin                                    (i) Lipid profile

(b) DNA                                       (ii) Frequency polygon

(c) Data                                       (iii) Protein

(d) Heart disease                        (iv) Diabetes

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (iv) (iii) (i) (ii)

(C) (ii) (iii) (i) (iv)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)


Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog