MCQs on Anthropology -58


1. Which one of the following sequence of Ashrama Dharmas in ascending order is correct?

(A) Sanyasa – Vanaprasthana – Gruhasta – Brahamcharya

(B) Brahamcharya – Gruhasta – Vana prasthana – Sanyasa

(C) Gruhasta – Vanaprasthana – Brahamcharya – Sanyasa

(D) Vanprasthana – Brahamcharya – Sanyasa – Gruhasta

Answer: (B)


2. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

            List – I                         List – II

(a) Iodine                            (i) Faltered immunity

(b) Odema                          (ii) Source of energy

(c) Disease                         (iii) Goitre

(d) Carbohydrate             (iv) Malnutrition

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (iii) (ii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (iii) (iv) (i) (ii)

Answer: (D)


3. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

            List – I                                         List – II

(a) Growth                                         (i) Defective colour vision

(b) H. Kalmus                                  (ii) Hominids

(c) Molecular anthropology         (iii) Sub- Cutaneous fat

(d) Plesitocene                                (iv) Evolution

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (ii) (i) (iv)

(B) (iii) (i) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (i) (iii) (ii) (iv)

Answer: (B)


4. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

                List – I                                                         List – II

(a) Sex influenced trait                                 (i) Huntington’s disease

(b) Thalassemia                                             (ii) XXY Syndrome

(c) Male sterility                                            (iii) Baldness

(d) Spontaneous mutation                         (iv) Malaria

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (iv) (ii) (i)

(B) (iii) (i) (ii) (iv)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)


5. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                List – I                                             List – II

(a) Suppressed gene                             (i) Turner’s Syndrome

(b) Deletion                                           (ii) Epistatic

(c) Reciprocal translocation            (iii) Segment of chromosome missing

(d) Monosomy                                   (iv) Pieces of two non homologous chromosomes                      
                                                                     interchanged.

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iv) (iii) (i)

(B) (i) (iv) (iii) (ii)

(C) (ii) (iii) (iv) (i)

(D) (iv) (i) (ii) (iii)

Answer: (C)


6. Match an item in List-I with an item in List-II. Use code given below:

                    List – I                                         List – II

(a) Basal metabolic rate                        (i) Social cementing

(b) Communication                               (ii) Man

(c) Grooming                                          (iii) Information

(d) Erect posture                                   (iv) Metabolism

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (ii) (i) (iii)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iv) (iii) (i) (ii)

Answer: (D)


7. Match the ‘Basic Need’ with corresponding ‘Cultural Response’.

        List – I (Basic Need)                             List – II (Cultural Response)

(a) Growth                                                         (1) Commissariat

(b) Metabolism                                                 (2) Activities

(c) Bodily Comfort                                          (3) Training

(d) Movement                                                  (4) Shelter

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (3) (4) (1) (2)

(B) (2) (1) (3) (4)

(C) (4) (2) (1) (3)

(D) (3) (1) (4) (2)

Answer: (D)


8. Match an item of List-I with item of List-II. Use codes given below:

                List – I                                                 List – II

(a) Racial theory                                           (i) Nesfield

(b) Occupational theory                              (ii) Risely

(c) Ethical theory                                         (iii) G. S. Ghurye

(d) Political theory                                      (iv) S. C. Roy

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (ii) (i) (iii)

(C) (i) (iii) (iv) (ii)

(D) (iv) (i) (iii) (ii)

Answer: (A)


9. Match an item of List-I with an item of List-II. Use codes given below :

                            List – I                         List – II

(a) McKim Marriott                              (i) Rampura

(b) F. G. Bailey                                       (ii) Shamir Pet

(c) S. C. Dube                                         (iii) Kishan Garhi

(d) M. N. Srinivas                                 (iv) Bisipara

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (iv) (iii) (ii)

(B) (ii) (iv) (i) (iii)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

(D) (iii) (iv) (ii) (i)

Answer: (D)


10. Match an item in List-I with an item in List-II. Use codes given below:

                List – I                                                     List – II

(a) Didwana                                         (i) Middle Pleistocene site of France

(b) Terra Amata                                 (ii) Lower Palaeolithic in Spain

(c) Torralba                                         (iii) Lower Palaeolithic in French riviera

(d) Lazaret                                          (iv) Lower Palaeolithic in Rajasthan

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (ii) (iv) (iii) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog