MCQs on Anthropology -57



1. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): In mammals, body size tends to be greater in colder climates.

Reason (R): Greater body sizes decreases surface areas. On the basis of above, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct.

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is correct, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (A)


2. Given below are two statements. One is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R).

Assertion (A): Pre-term babies, in general, are low-birth weight babies.

Reason (R): Intrauterine infections lead to pre-term babies. On the basis of above, choose the correct answer.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are false.

(B) (A) is true, and (R) is false.

(C) (A) is false, and (R) is correct.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


3. Identify the correct sequence from recent to the earliest.

(A) Deep Ecology – Cultural Ecology – Ethnoecology Cultural Materialism

(B) Ethnoecology – Deep Ecology – Cultural Materialism – Cultural Ecology

(C) Ecological Anthropology – Ethno ecology – Deep Ecology – Cultural Materialism

(D) Deep Ecology – Ethnoecology – Cultural Materialism – Ecological Anthropology

Answer: (D)


4. Identify the correct sequence in the Linnaean hierarchy of classification:

(A) Species – amily – genus – superfamily – suborder – order – Phylum – Kingdom

(B) Kingdom – phylum – order – suborder – superfamily – family – genus – species

(C) Kingdom – order – phylum – family – sub order – superfamily – species – genus

(D) Order – kingdom – phylum – suborder – superfamily – family – species – genus.

Answer: (B)


5. Identify the correct sequence of the major events in primate evolution:

(A) Prosimians – Hominoids – Anthropoids – Hominids

(B) Anthropoids – Prosimians – Hominids – Hominoids

(C) Prosimians – Anthropoids – Hominoids – Hominids

(D) Hominids – Hominoids – Anthropoids – Prosimians

Answer: (C)


6. Identify the correct stage of prophase of Meiosis I:

(A) Leptotene – Zygotene – Pachytene – Diplotene – Diakinesis

(B) Leptotene – Pachytene – Diplotene – Zygotene – Diakinesis

(C) Diakinesis – Leptotene – Zygotene – Pachytene – Diplotene

(D) Diplotene – Diakinesis – Leptotene – Zygotene – Pachytene

Answer: (A)


7. Identify the correct sequence in the period of pathogenesis:

(A) No specific signs and symptoms – Illness – Permanent damage – Death

(B) No specific signs and symptoms – Permanent – damage – Illness – Death

(C) Death – Illness – Permanent damage – No specific signs and symptoms

(D) Permanent damage – Death – Illness – No specific signs and symptoms.

Answer: (A)


8. Arrange the following in sequence:

(A) Würm – Riss – Günz – Mindel

(B) Mindel – Würm – Riss – Günz

(C) Günz – Mindel – Riss – Würm

(D) Riss – Würm – Mindel – Günz

Answer: (C)


9. Identify the correct sequence of Evans-Pritchard’s studies in ascending chronology:

(A) Nuer – Azande – Sanusi

(B) Azande – Sanusi – Nuer

(C) Nuer – Sanusi – Azande

(D) Sanusi – Nuer – Azande

Answer: (A)


10. Identify the correct sequence of purusharthas according to Hindu Tradition:

(A) Dharma – Artha – Kama – Moksha

(B) Moksha – Kama – Artha – Dharma

(C) Kama – Moksha – Dharma – Artha

(D) Artha – Dharma – Moksha – Kama

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog