MCQs on Physical Education - 10


1. Arrange the theoretical approaches of personality as they were propagated in chronological 

    order:

I. Trait theory

II. Psychodynamic theory

III. Cognitive theory

IV. Social learning theory

Codes:

(A) I II III IV

(B) II I IV III

(C) III IV II I

(D) IV III I II

Answer: (B)


2. Long term training process involves the following plans:

I. Meso-cycle plan

II. Micro-cycle plan

III. Conceptual plan

IV. Macro-cycle plan

Arrange the plants in proper sequential order:

Codes:

(A) I II III IV

(B) IV III II I

(C) III IV I II

(D) II III IV I

Answer: (C)


3. Use the correct code given below: Sequential route of deoxygenated blood is:

I. Right Auricle

II. Lungs

III. Right Ventricle

IV. Left Auricle

Codes:

(A) I II III IV

(B) I III II IV

(C) IV II I III

(D) II I III IV

Answer: (B)


4. Arrange the following in a sequential order to identify the subject matter of Psychology:

I. Psychology is the study of mind

II. Psychology is the study of human behaviour

III. Psychology is the study of soul

IV. Psychology is the study of consciousness

Codes:

(A) I II III IV

(B) III I IV II

(C) II III I IV

(D) IV I II III

Answer: (B)


5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                List – I                                         List – II

I. Social contact theory of play             1. Karl Groos

II. Catharsis Theory of Play                  2. Plato

III. Self-expression Theory of Play     3. Aristotle

IV. Instinct Theory of Play                   4. Bernard S. Mason

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 4 1

(B) 3 2 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (A)


6. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

            List – I                         List - II

I. Femur                             1. Longest muscle

II. Sartorius                      2. Master gland

III. Liver                           3. Longest bone

IV. Pituitary gland         4. Largest gland

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 4 2 1 3

(D) 3 1 4 2

Answer: (D)


7. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) An in depth study of one or more individuals – Case study

(B) Study of cause and effect relation – Survey method

(C) Making observation of behavior – Observation method

(D) Assessing degree of relationship between two variables – Correlation method

Answer: (B)


8. Which one of the following pair is correctly matched?

(A) Incentive Motivation Inventory – Martens, Vealey & Burton

(B) Group Environment Questionnaire – Nideffer

(C) Scale of Athletic Priorities – Chelladurai, Inglis &Danylchuk

(D) Illinosis Competition Questionnaire – Spielberger

Answer: (C)


9. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

            List – I                                 List – II

I. Test                                     1. Classification assessment

II. Measurement                 2. Comparing measurement with objectives

III. Evaluation                     3. Any instrument/tool

IV. Grading                          4. Reading taken by a test/tool

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 1 2

Answer: (C)


10. Characteristics of Administration and Management are given in List – I and List – II, 

        match these characteristics in the light of nature, scope, level and skills of both:

        List – I                                     List – II

(Administration)                      (Management)

I. Thinking                                 1. Technical

II. Board Policies                     2. Middle level

III. Top level function            3. Doing

IV. Conceptual                         4. Implementation

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 4 2 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog