MCQs on Physical Education -9


1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): For a natural free fall, the bounce height of a ball becomes lower than the height of drop.

Reason (R): The collision of a ball with ground in a natural free fall is a perfectly elastic collision.

In context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false, but (R) is true.

(D) (A) is true, but (R) is false.

Answer: (D)


2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Knowledge of review of literature should be referred for interpretation of results of a study.

Reason (R): Review of literature provides the knowledge base of a research study.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


3. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A), and the other is labelled 

    as Reason (R):

Assertion (A): Mode is the most reliable measure of central tendency.

Reason (R): The score in a distribution that occurs with greatest frequency is called mode.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (D)


4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :

Assertion (A): Growth pattern is a gradual continuous process and follows orderly rhythmic sequence:

Reason (R): Rate and pattern of growth can be modified by internal and external factors.

Which one of the following statements is true?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


5. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Physical education is both a discipline and a profession.

Reason (R): Physical education has a unique body of knowledge and needs highly specialized and usually formal preparation to render service to the community.

Which one of the following statements is true?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): When the improvement of speed stops and it cannot be further improved in spite of continuing speed training, we call it a speed barrier.

Reason (R): Speed barrier is not the result of some sort of automatisation of CNS functions controlling and regulating speed performance.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (C)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Obesity and its management should be known to every citizen of India.

Reason (R): Obesity is one of the main causes of heart attack.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): For a squat jump one goes down at first by flexing hip, knee and ankle joints.

Reason (R): Lowering of Cg increases degree of stability.

In context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


9. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is 

    labelled as Reason (R):

Assertion (A): A number of factors are necessary for a sports organization to possess an effective code of conduct.

Reason (R): Code should not be based on a few overriding principles that can be used to deal with ethical dilemmas faced by members of the organization.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is fasle, but (R) is true.

Answer: (C)


10. In each stride cycle of running the following phases are involved after foot plantation:

I. Backward support

II. Forward support

III. Flying

IV. Absorption

Arrange these phases in order of their appearance using the code given below:

Codes:

(A) II IV I III

(B) IV I III II

(C) I III II IV

(D) III II IV I

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog