MCQs on Physical Education -8

1. Magnitude of training load depends upon

I. Type of exercise

II. Type of training cycle

III. Load volume

IV. Time of training

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) III and ΓΌ IV

(C) I and III

(D) II and III

Answer: (C)


2. Select the correct option from the code given below:

Synonymous terms of cardiovascular endurance are

I. Cardio-respiratory endurance

II. Cardio-pulmonary endurance

III. Aerobic endurance

IV. Speed endurance

V. Strength endurance

Code:

(A) II, III and IV

(B) I, II and III

(C) II, V and III

(D) III, II and V

Answer: (B)


3. The systematic process of sports training involves the following:

I. Evaluation

II. Feedback

III. Execution of training

IV. Setting goal and objectives

Arrange in proper sequential phase:

Codes:

(A) II IV I III

(B) IV III I II

(C) I II IV III

(D) III I II IV

Answer: (B)


4. Glucose in the form of Glycogen is stored in

I. Muscles

II. Pancreas

III. Liver

IV. Stomach

Select the correct answer:

Codes:

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) III and IV

Answer: (C)


5. Given below are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R):

Assertion (A): Intramural programme should be an integral part of the physical education programme in the institutions.

Reason (R): Sports for all works as a method of inculcating health, fitness and wellness in institutions.

In the context of the two statements which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of the (A).

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) (A) is right, but (R) is wrong.

Answer: (A)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other is Reason (R) :

Assertion (A): Physical education is both an Art and a Science..

Reason (R): Performance of gymnastic activities has aesthetic values.

Which one of the following statements is true?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Ergogenic substances increase the sport performance.

Reason (R): Doping is harmful to health.

In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

Codes:

(A) Both (A) & (R) are right & (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)


8. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is 

    labelled as Reason (R):

Assertion (A): Hand grip dynamometer is used to measure the arm power.

Reason (R): Dynamometer measures strength.

In context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): State anxiety is an immediate emotional experience that is characterized by apprehension, fear and tension and sometimes accompanied by physiological arousal.

Reason (R): This state is experienced because of personality disposition to perceive certain environmental situations as stressful and to respond to these situations with increased state anxiety.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both are true, but (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)


10. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled 

    as Reason (R):

Assertion (A): Professional preparation is necessary to become efficient in the profession.

Reason (R): Physical Education is an integral part of education.

In context of the above statements, which one of the following is correct?

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog