MCQs on Physical Education -7



1. Several types of sums of squares are used in calculation of an ANOVA. They are:

I. Mean square

II. Total sum of square

III. Within group’s sum of square

IV. Between groups sum of square

Select the correct sequence of these sums of squares from the code given below:

Codes:

(A) I, II, III and IV

(B) II, III, IV and I

(C) III, IV, I andü II

(D) IV, I, II and III

Answer: (B)


2. Tactical abilities required to tackle the specific sport task includes:

I. Variations of tactical skills

II. Special perception abilities

III. Creative tactical action

IV. Special intellectual abilities

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) III and IV

(C) II and III

(D) II and IV

Answer: (D)


3. Diseases caused by smoking are stated below. Arrange them in sequential order from the 

    codes given below:

I. Smoker cough

II. Insomnia

III. High Blood Pressure

IV. Disturbance in vision

Codes:

(A) II III IV I

(B) III IV II I

(C) I III IV II

(D) I II III IV

Answer: (D)


4. Which of the following are nonprofessional careers under physical education and sports?

I. Physical Education teacher of a school

II. Physical Instructor of a health club

III. Sports reporter of a popular media

IV. Sports coach of an educational institution

Find out the correct combination from the codes given below:

Codes:

(A) I, II

(B) II, III

(C) III, IV

(D) I, IV

Answer: (B)


5. Conceptual framework for studying coping strategies is:

I. Problem focussed

II. Task focussed

III. Emotion focussed

IV. Outcome focussed

Find the correct combination:

Codes:

(A) I & III

(B) I & II

(C) II & IV

(D) III & IV

Answer: (A)


6. Bones in human body are classified on the basis of:

I. Size

II. Shape

III. Structure

IV. Function

Select the correct answer:

Codes:

(A) I & II

(B) II & III

(C) III & IV

(D) IV & I

Answer: (A)


7. Arrange the following columns of five interlinked rings of the Olympic flag:

I. Blue

II. Red

III. Yellow

IV. Black

V. Green

Codes:

(A) I II III IV V

(B) I IV V III II

(C) I III IV V II

(D) I IV II III V

Answer: (C)


8. Arrange the following types of sports management in ascending order as per their relative merit:

I. Electric Management

II. Democratic Management

III. Laissez Faire Management

IV. Authoritarian Management

Codes:

(A) I II III IV

(B) II III IV I

(C) III IV I II

(D) IV II III I

Answer: (D)


9. Benefits of Physical Exercises are:

I. Increased energy

II. Increased depression

III. Decreased risk of heart attack

IV. Increased stress level

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, III

(B) I, II

(C) I, IV

(D) II, IV

Answer: (A)


10. Following are the components of performance related fitness:

I. Speed

II. Explosive strength

III. Body composition

IV. Flexibility

V. Cardiovascular endurance

Find the correct combination of health related fitness form the codes given below:

Codes:

(A) III, IV, V

(B) V, I, II

(C) II, III, IV

(D) II, V, I

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog