MCQs on Physical Education -6


1. Degree of stability is directly proportional to

(A) Height of Cg, Area of base and weight of the body

(B) Area of base, weight of the body and frictional force

(C) Weight of the body, frictional force and height of Cg

(D) Frictional force, height of Cg and weight of Cg

Answer: (B)


2. A research problem should be finalised considering

(A) Availability of data, relevance and health condition of researcher

(B) Health condition of researcher, relevance and ethical issues

(C) Relevance, ethical issues and availability of data

(D) Ethical issues, availability of data and health condition of researcher

Answer: (C)


3. Which of the following Vitamins is water soluble?

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin E

(D) Vitamin K

Answer: (B)


4. Stretching exercises influence some of the motor fitness components differently. Select the 
    correct option –

(A) Increase strength and flexibility

(B) Increase flexibility but decrease strength

(C) Decrease both flexibility and strength

(D) Increase flexibility and agility

Answer: (B)


5. When the identifiability of individual performance is lost in a team performance, decrease 

    in performance seen due to diffusion of responsibility indicates

(A) Team harmony

(B) Social loafing

(C) Team process

(D) Group success

Answer: (B)


6. The Society for National Institute of Physical Education and Sports (SNIPES) merged with 

    Sports Authority of India in

(A) 1982

(B) 1984

(C) 1985

(D) 1987

Answer: (D)


7. High blood sugar level is controlled by

(A) Glucose

(B) Thyroxin

(C) Insulin

(D) Adrenalin

Answer: (C)


8. Research process should be

(A) Controlled, planned and biased

(B) Planned and controlled

(C) Planned biased and research dependent

(D) Controlled and research dependent

Answer: (B)


9. Which of the following is not a test of volleyball?

(A) Miller Wall Volley Test

(B) Brady Volleyball Test

(C) Russell Lange Test

(D) French Cooper Volleyball Test

Answer: (A)


10. There are many somatotypes proposed by different authors. Some of such somatotypes are

I. Pyknic

II. Asthenic

III. Phthisic habitus

IV. Athletic

V. Mesomorph

Among them somatotypes suggested by Kretschmer are

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) III, IV and V

(D) IV, I and II


Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog