MCQs on Physical Education -5


1. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                                 List – II

a. Motivational theory                     i. Psychoanalytic theory

b. Play theory                                   ii. Attribution theory

c. Learning theory                         iii. Social learning theory

d. Personality theory                     iv. Operant theory

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) i iv iii ii

(C) iii ii i iv

(D) ii i iv iii

Answer: (D)


2. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

            List – I                                 List – II

a. B.M.I.                                         i. Leanness

b. Body composition                 ii. Performance related fitness

c. Explosive strength               iii. Health related fitness

d. Pondoral Index                     iv. Obesity

Codes:

a b c d

(A) i iv iii ii

(B) iv iii ii i

(C) iii ii i iv

(D) ii i iv iii

Answer: (B)


3. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

            List – I                         List – II

a. Penalty corner                 i. Volleyball

b. Penalty spot                    ii. Track & Field

c. Libero                               iii. Hockey

d. Stop Board                    iv. Football

Codes:

a b c d

(A) ii iii iv i

(B) i ii iii iv

(C) iv i iii ii

(D) iii iv i ii

Answer: (D)


4. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                             List – II

a. F-test                                                 i. Co-efficient of correlation

b. Measuring central tendency        ii. Standard Deviation

c. Test of correlation                         iii. ANOVA

d. Measuring variability                   iv. Median

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv

(B) iii iv i ii

(C) iv ii iii i

(D) ii i iv iii

Answer: (B)


5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                                                             List – II

a. Miller Volley test                                                     i. Team cohesion

b. PACER                                                                     ii. Badminton

c. SCAT                                                                       iii. Cardiorespiratory endurance

d. Group Environment Questionnaire                 iv. Anxiety

Codes:

a b c d

(A) ii iii iv i

(B) iii iv i ii

(C) iv i ii iii

(D) i ii iii iv

Answer: (A)


6. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                List – I                                         List – II

a. Three seconds rule                             i. Football

b. Throw-in                                             ii. Hockey

c. Straight push                                     iii. Basketball

d. Service                                               iv. Badminton

v. Baseball

Codes:

a b c d

(A) i ii iii v

(B) ii i iv iii

(C) iii i ii iv

(D) i ii v iv

Answer: (C)


7. Select the correct choice:


Blood from the right ventricle of the Heart is taken to the lungs for purification by:

(A) Hepatic Artery

(B) Renal Artery

(C) Coronary Artery

(D) Pulmonary Artery

Answer: (D)


8. Knee extension is caused by a number of muscles. Select the correct option:

(A) Vastus internus, rectus femoris and biceps femories

(B) Biceps femoris, rectus abdominis, sartorius

(C) Vastus externus, rectus femoris, vastus internus

(D) Rectus femoris, rectus abdominis, biceps femoris

Answer: (C)



9. It has been alleged that economic consideration and media role has influenced the selection 

    to host 2020 Summer Olympics at

(A) Madrid

(B) Tokyo

(C) Istanbul

(D) Barcelona

Answer: (B)


10. Which of the following criteria is not required to recognize a profession?

(A) The performance of a service to the public.

(B) The collaboration with National and International organisations.

(C) The possession of a unique body of scientific knowledge and technical skill.

(D) The requirement of a highly specialised and usually formal preparation.

Answer: (B)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog