MCQs on Physical Education -4

1. Arrange the following phases of take-off in proper sequence:

I. Absorption

II. Active stretching

III. Take-off

IV. Touch down

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, I, II, III

(C) III, IV, I, II

(D) II, III, IV, I

Answer: (B)


2. Arrange the following in correct sequence for skill learning:

I. Associative Phase

II. Presentation stage

III. Automatization stage

IV. Cognitive stage

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, I, III

(C) III, I, II, IV

(D) IV, II, III, I

Answer: (B)


3. Arrange the following sequence for First Aid Management in sprain:

I. Compression

II. Ice

III. Rest

IV. Elevation

Codes:

(A) II, III, IV, I

(B) III, II, I, IV

(C) I, III, II, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)


4. Arrange the following phases ofperiodization in correct sequence:

I. Preparatory phase

II. Transition phase

III. Competition phase

IV. Pre-competition phase

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) I, III, IV, II

(C) I, IV, III, II

(D) II, I, IV, III

Answer: (C)


5. Arrange the following phases of research in correct sequence:

I. Analysis of data

II. Drawing conclusions

III. Testing hypothesis

IV. Collecting data

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) I, IV, III, II

(C) IV, I, II, III

(D) III, II, IV, I

Answer: (C)


6. Arrange the following test in chronological order in respect of their origination:

I. Physical fitness

II. Motor fitness

III. Health Related fitness

IV. Motor Educability

Codes:

(A) I, III, IV, II

(B) II, IV, III, I

(C) III, I, II, IV

(D) I, II, III, IV

Answer: (D)


7. Arrange the following steps for managing a sports program:

I. Budgeting

II. Directing

III. Planning

IV. Staffing

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) III, I, IV, II

(C) I, II, III, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)


8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I List – II

a. Educational Gymnastics i. Ancient Olympics

b. Turner movement ii. Rome

c. Gladiatorial combat iii. Germany

d. Stade race iv. Sweden

Codes:

a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii iv i ii

(C) i ii iv iii

(D) ii i iii iv

Answer: (A)


9. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

            List – I                                 List – II

a. Aorta                                 i. Brings oxygenated blood to heart from lungs

b. Pulmonary vein             ii. Supplies oxygenated blood to heart muscles

c. Vena-Cava                     iii. Brings deoxygenated blood to lungs

d. Coronary artery           iv. First artery to leave heart


Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) iii iv ii v

(C) iv i v ii

(D) iv v i iii

Answer: (C)


10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

            List – I                         List – II

a. Force of Gravity             i. Stability

b. Frictional force             ii. Rebound

c. Buoyant force               iii. Free fall

d. Elastic force                 iv. Floating

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii

(B) i iv ii iii

(C) ii iii i iv

(D) iv ii iii i

Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog