MCQs on Physical Education -3


1. Assertion (A):Lowering centre ofGravity of the body increasesdegree of stability.

Reason (R): Equilibrium hasindirect relation with height ofCentre of Gravity.

In the context of above statements,which one of the following is correct?

(A) (A) is true and (R) is false.

(B) (A) is false and (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are false.

(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)


2. Assertion (A): Hostile aggressionprovokes one to harm othersphysically.

Reason (R): Aggression is intent to harm another personmentally and / or physically.

In the context of above statements,which one of the following is correct?

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) Both (A) and (R) are true, and(R) is the correct explanation of(A).

(C) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: (B)


3. Assertion (A): Before independence,there was not a single physicaleducation college in  

    India.

Reason (R): Y.M.C.A. College ofPhysical Education was startedin 1920 in Chennai.

In the context of above statements,which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: (D)


4. Assertion (A): Person suffering fromsmallpox should be isolated.

Reason (R): Isolation is a measurefor prevention of infection.

In the context of above statements,which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


5. Assertion (A): For improvement ofperformance in long distancerunning, continuous 
    
    training iseffective.

Reason (R): Continuous methodof training improves basicendurance.

In the context of above statements,which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


6. Assertion (A):‘t’ test is used toassess the significance ofdifference between two means.

Reason (R):‘t’ test is a methodused for inferential statistics.

In the context of above statements,which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are false.

(C) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (C)


7. Assertion (A): Lean Body Mass isthe amount of body weightexcluding body fat.

Reason (R): Body compositioninvolves components withwhich human body is formed.

In the context of above statements,which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is right.

Answer: (A)


8. Assertion (A): Managementinvolves organizing,administering and supervisingthe work.

Reason (R): Well began is halfdone.

In the context of above statements,which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are correctand (R) is the correctexplanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correctbut (R) is not the correctexplanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


9. Arrange the following events in chronological order:

I. Foundation of L.C.P.E.

II. Starting of Y.M.C.A. College ofPhysical Education, Chennai.

III. Starting of academicdepartment for PhysicalEducation in Universities.

IV. Starting of M. Phil course inPhysical Education.

Codes:

(A) I, II, IV, III

(B) III, IV, I, II

(C) II, I, III, IV

(D) IV, III, II, I

Answer: (C)


10. Arrange the following body parts in descending order:

I. Cell

II. Tissue

III. Organ

IV. System

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) IV, III, II, I

(C) III, IV, I, II

(D) II, I, IV, III

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog