MCQs on Physical Education -2



1. The digested food material in small intestine is absorbed in

I. Duodenum

II. Vilus

III. Ilium

IV. Villi

Find the correct combination:

(A) I and III

(B) II and IV

(C) IV and III

(D) II and I

Answer: (B)


2. Angular velocity depends on:

I. Radius of rotation directly.

II. Radius of rotation inversely.

III. Linear velocity directly.

IV. Linear velocity indirectly.

Find the correct combination:

(A) I and III

(B) III and II

(C) II and IV

(D) IV and I

Answer: (B)


3. Motivation consists of

I. Direction

II. Intensity

III. Persistence

IV. All of above

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) II and III

(C) I and III

(D) IV

Answer: (D)


4. Micronutrients include:

I. Carbohydrate

II. Minerals

III. Vitamins

IV. Fat

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: (B)


5. Interval training load depends on

I. Load volume

II. Heart rate

III. Load intensity

IV. Lactic acid concentration

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and III

(D) II and IV

Answer: (D)


6. Research problem involves the following characteristics:

I. Novelty

II. Valuability

III. Feasibility

IV. Simplicity

Find the correct combination:

(A) I, II, III

(B) II, III, IV

(C) I, III, IV

(D) I, II, IV

Answer: (C)


7. Criteria of a standard test involve

I. Reliability

II. Complexity

III. Variability

IV. Norm

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) II and III

(C) III and IV

(D) IV and I

Answer: (D)


8. The primary goal of intramural competition is:

I. To provide opportunity for mass participation of students.

II. To participate in Inter-school competition.

III. To provide Intra-school competition experience.

IV. To improve sports performance for higher level of competition.

Find the correct combination.

(A) I and II

(B) III and IV

(C) I and III

(D) II and IV

Answer: (C)


9. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as 

    Reason (R)

Assertion (A): Self-expression is the aim of physical education according to Naturalism.

Reason (R): Naturalism believes nothing beyond nature.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


10. Assertion (A): Internal respiration means the exchange of gases in cell through 

    extracellular fluid.

Reason (R): Pulmonary circulation means systemic circulation.

In the context of above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog