MCQs on Physical Education -11



1. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Martens – Sports Competition anxiety test

(B) Kenyon – Attitude toward Physical Activity Inventory

(C) Peterson – Social efficiency scale

(D) McCurdy Larsen – Leadership scale

Answer: (D)


2. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

        List – I                     List – II

I. Fatty acid                 1. Fat

II. Amino-acid           2. Protein

III. Glucose                3. Carbohydrate

IV. Minerals             4. Salt

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 3 2 1 4

(C) 4 2 1 3

(D) 2 1 3 4

Answer: (A)


3. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                                                     List – II

I. Behavioural Science                                     1. Intuitive thought

II. Budget preparation                                     2. General education background

III. The ability to get along with others       3. Technical knowledge

IV. Hunch                                                         4. Good human relation

Codes:

I II III IV

(A) 2 3 4 1

(B) 1 2 3 4

(C) 2 4 3 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (A)


4. Match List – I with List – II and find the correct option using the codes given below:

                List – I                                 List – II

I. Speed play                                1. Cardiorespiratory endurance

II. Aerobics                                 2. Strength

III. Muscle cross section         3. Reaction ability

IV. Sensory method                 4. Fartlek

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 4 1 2 3

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)


5. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

            List – I                                                                                             List – II

I. Mass × velocity (mv)                                                                         1. Centrifugal force

II. Mass × acceleration (mf)                                                               2. Weight
    
III. Mass × acceleration due to gravity (mg)                                 3. Force
            
IV. Mass × (angular velocity)2 × radius of rotation (mĪ‰2r)     4. Momentum

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 4 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (A)


6. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                             List - II

I. Carron’s Situational Theory                     1. Personality

II. Phenomenological Theories                  2. Emotion

III. Catastrophe Theories                           3. Aggression

IV. Social Learning Theories                     4. Leadership

Codes:

I II III IV

(A) 4 1 2 3

(B) 2 3 1 4

(C) 3 2 4 1

(D) 1 4 3 2

Answer: (A)


7. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

            List – I                                     List – II

I. Deltoid                                             1. Shoulder

II. Gastrocnemius                             2. Calf

III. Hamstrings                                 3. Back of the thigh

IV. Pectoralis                                     4. Chest

Codes:

I II III IV

(A) 3 2 4 1

(B) 2 1 3 4

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (C)


8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                                                     List – II

I. Communication                1. Accountability for any major or minor action

II. Action oriented               2. Ability to face a situation of challenge

III. Self-confidence             3. Skill to take prompt decision

IV. Responsibility               4. Transmission of material from sender to receiver

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 2 1 3

(C) 4 1 3 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (D)


9. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:

        List – I                                 List – II

I. Personal Barriers                 1. Distance

II. Physical Barriers                2. Bias

III. Status Barriers                 3. Understanding

IV. Emotional Barriers         4. Relationship

Codes:

I II III IV

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)

                
10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                List – I                                 List – II

I. Submission                         1. Amusement

II. Self-assertion                   2. Tender emotion

III. Laughter                         3. Humility

IV. Parental                          4. Feeling of superiority

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 4 2

(C) 4 2 1 3

(D) 3 4 1 2

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog